Japanski ‘šogun iz sjene’ Abe osigurao utjecaj nad budućim premijerom

Svijet 30. ruj 202113:36
Izvor: REUTERS

Bivši japanski premijer Shinzo Abe nije ovaj tjedan sudjelovao na izborima vladajuće stranke na kojima se birao budući vođa zemlje, ali izbor njegova bivšeg ministra vanjskih poslova, Fumije Kishide, znači da su Abe i njegova konzervativna baza odnijeli pobjedu.

Abeova odlučna politika kad je riječ o obrani i asertivnom Pekingu, koja ostavlja otvorenim vrata dijalogu s obzirom na važnost gospodarskih veza s Kinom, bit će temelji japanske diplomacije i sigurnosnih politika pod novim premijerom, ocjenjuju analitičari.

“Prioritet će biti jačanje veza s Amerikom i japanskih obrambenih sposobnosti”, rekao je Tsuneo Watanabe, viši znanstveni suradnik Mirovne zaklade Sasakawa.

“Ali u tom procesu oni će željeti ograničiti gospodarsku štetu što je više moguće”.

Abe, najdugovječniji japanski premijer, povukao se prošle godine zbog lošeg zdravlja, a njegovu politiku nastavio je zastupati njegov nasljednik i dugogodišnji bliski suradnik Yoshihide Suga.

No i on je ovaj mjesec morao otići jer mu je potpora potonula zbog pristupa pandemiji covida-19, izazvavši rijetku političku neizvjesnost u stranci.

Abe nije otvoreno podržao Kishidu na početku utrke za vodstvo nad Liberalno-demokratskom strankom (LDP), nego svoju ultrakonzervativnu štićenicu Sanaeu Takaichi, koja je željela postati prvom japanskom premijerkom.

Nakon njezina neočekivano dobrog rezultata u prvom krugu glasanja, njezini pristaše podržali su Kishidu u drugom krugu protiv popularnog ministra zaduženog za cijepljenje Tara Kona, kojeg desničarski kritičari smatraju blagim prema Kini, a stranački čelnici nepredvidljivim.

Kishida (64), političar kompromisa neutralnog imidža, postao je u srijedu predsjednikom LDP-a, čime je gotovo osigurao da će naslijediti Sugu na dužnosti premijera jer stranka kontrolira parlament.

“Kandidatura Takaichi i Abe koji ju je otvoreno podržavao, to je promijenilo tijek utrke”, rekao je Tobias Harris iz Centra za američki napredak.

Kishida će vjerojatno uzeti u obzir Abeove želje prilikom rekonstrukcije vlade i dodjele ključnih stranačkih dužnosti, a koliko će daleko u tome ići pozorno će se pratiti, kažu analitičari.

Zaokret udesno

Kishida, koji pripada tradicionalno blagoj frakciji LDP-a, već je skrenuo udesno tijekom kampanje za stranačke izbore, što je odraz promjena koje se događaju u stranci i što je ukazivalo na to da će mu za pobjedu trebati Abeova pomoć.

Kishida smatra da Japan treba imati sposobnost napada na neprijateljske baze, što je kontroverzno stajalište koje podržava Abe, i najavio je da će imenovati pomoćnika da prati kako Kina postupa s Ujgurima.

U intervjuu za medije, također je kazao da je Tajvan “prva linija bojišnice” u borbi demokracija protiv širenja autoritarnosti.

Očekuje se i da će nastaviti suradnju sa skupinom QUAD (SAD, Australija, Indija i Japan) koji Peking doživljava kao pokušaj obuzdavanja njegova uspona.

“Abe će pokušati povući Kishidu više udesno i imat će ograničen uspjeh”, ocijenio je Gerry Curtis, profesor emeritus Sveučilišta Columbia.

“To znači snažnije sigurnosne politike i zauzimanje prilično odlučnih stajališta u pitanjima poput Tajvana, ali ne velike promjene”.

Kad je riječ o osjetljivom pitanju posjeta svetištu za veterane Yasukuni, koje Peking i Seul smatraju simbolom japanskog militarizma, Kishida je neodređen. Abe je posjetio to svetište 2013. u svojstvu premijera razljutivši Kinu, Južnu Koreju i Washington.

“On (Kono) želio je postati premijerom i to će i biti, ali postigao je to zahvaljujući lojalnosti Abeu i (ministru financija) Asu”, rekao je ugledni član stranke i Abeov saveznik, profesor Koichi Nakano, dodajući da će Kishida morati uvažavati njihova stajališta.

No njegov prvi veliki izazov bit će opći izbori koji se moraju održati do 28. studenoga.

Očekuje se da će potpora LDP-u u javnosti sada porasti i da će stranka izbjeći loš izborni rezultat jer je biračima dosta Suge.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar