Johnsona kritizirali zbog usporedbe Ukrajinaca s pobornicima Brexita

Svijet 20. ožu 202213:02 0 komentara
Boris Johnson
JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP

Britanski premijer Boris Johnson snažno je kritiziran, uključujući u svojim konzervativnim krugovima, zbog toga što je usporedio borbu Ukrajinaca protiv ruske invazije s Britancima koji su glasali za Brexit jer su "izabrali slobodu".

U govoru u subotu na kongresu Konzervativne stranke u Blackpoolu, na sjeveru Engleske, Johnson je rekao: “Instinkt naroda ove zemlje, kao i ukrajinskog naroda, je da bira slobodu”.

Kao “nedavni slavni primjer” naveo je referendum o Brexitu u lipnju 2016. godine.

“Kada su Britanci glasali za brexit, u tako velikom broju, mislim da to nije bilo zato jer su bili neprijateljski raspoloženi prema strancima. Glasali su tako jer su željeli biti slobodni postupati drugačije i da se ova zemlja može sama voditi”, rekao je.

To je izazvalo snažne kritike. Bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ocijenio je na Twitteru da ta izjava “vrijeđa Ukrajince, Britance i zdrav razum”.

Bivši europski pregovarač Guy Verhofstadt ocijenio je da je ta usporedba “luda” i istaknuo da “Ukrajinci žele više slobode i ući u EU”.

Reagirala je i francuska diplomacija. “Da sam Ukrajinac, bio bih uvrijeđen. Da sam Britanac, bilo bi me sram. Kao francuski diplomat, neću komentirati na Twitteru”, objavio je na toj društvenoj mreži Philippe Errera, glavni direktor za politička pitanja i sigurnost pri francuskom ministarstvu vanjskih poslova.

U komentaru na Twitteru, koji je retvitala francuska veleposlanica u Ujedinjenom Kraljevstvu Catherine Colonna, konzervativni zastupnik Tobias Ellwood je istaknuo: “Ako želimo pobijediti Putina, treba nam ‘leadership’ i međunarodno jedinstvo”.

“Uspoređivati borbu ukrajinskog naroda protiv Putinove tiranije s britanskim narodom koji je glasao za brexit šteti razini političkog ‘leadershipa’ koji smo počeli pokazivati”, ocijenio je.

Britanski ministar financija Rishi Sunak rekao je u nedjelju za SkyNews da misli da se te dvije situacije ne može uspoređivati.

“Očito je da nisu izravno analogne i mislim da ni premijer nije rekao da su izravno analogne”, rekao je.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.