Kako djeca ruskih moćnika izbjegavaju mobilizaciju? Evo gdje je Šojguov sin

Svijet 09. lip 202313:54 0 komentara
Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Danila Sergejevič Šebunov (22), sin ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, pokušava da izgradi glazbenu karijeru dok njegovi vršnjaci odlaze u rat u Ukrajini, objavila je fondacija ruskog opozicijskog političara Alekseja Navaljnog, a prenosi nezavisni ruski portal “Insajder”.

Šojguov sin se krije iza pseudonima Šeba, pod kojim objavljuje spotove na YouTubeu i predstavlja se na TikToku.

Antikorupcijska fondacija (ACF) Alekseja Navaljnog, koji služi zatvorsku kaznu u zatvoru u Sibiru, objavila je da je Šeba otišao na odmor u Tursku samo četiri dana prije nego što je Vladimir Putin 2022. proglasio veliku mobilizaciju.

S ljetovanja u Turskoj objavio je fotografije luksuznog uživanja na jahti, masaža, dok su iz Rusije stizale fotografije kako obitelji ispraćaju mobilizirane borce.

Šeba je vanbračni sin Šojgua i njegove dugogodišnje ljubavnice, stjuardese Jelene Šebunove. Ministar obrane je dugo demantirao da je otac mladića, čiji identitet je otkrio tim Navaljnog.

Vlasnik i osnivač plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, kritizirao je Šojgua i druge ruske službenike zbog luksuznog života njihove djece.

“Zar se ne stidite sami sebe?… Pogledajte što se događa sa Šojguom. Njegov pastorak miješa zadnjicom u kameru, a njegova kćerka otvara tvrđavu“, rekao je Prigožin u jednom intervjuu u svibnju.

On je istaknuo da Šojguov pastorak javno govori “da mu se ne sviđa specijalna vojna operacija”.

“Nismo mi ti koji smo smislili ovu specijalnu operaciju, ali mi slušamo naređenja”, kazao je Prigožin.

Sin Peskova istovremeno odlikovan u ratu i dobio kaznu za vožnju

Sin glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova navodno je šest mjeseci bio u ratu u Ukrajini, zbog čega je i odlikovan. Mediji su objavili da je Peskov tražio od vođe Wagnera da njegovog sina primi u službu.

Međutim, postoje sumnje da je mladi Nikolaj Peskov stvarno bio u ratu. U vrijeme kada je navodno bio na frontu napisana je kazna za brzu vožnju po Moskvi, koja je glasila na ime njegovog automobila „Tesla X“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.