Kako Rusi regrutiraju plaćenike za rat u Ukrajini?

Svijet 12. ožu 202211:54 2 komentara
Sergei Babenko / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

U Rusiji se koriste društvene mreže za regrutiranje nove brigade plaćenika koji će se boriti u Ukrajini zajedno s vojskom, doznaje BBC.

BBC je razgovarao s jednim plaćenikom koji je objasnio kako se provodi regrutacija u Rusiji. Rekao je da su brojni veterani Wagnerove organizacije kontaktirani putem aplikacije Telegram nekoliko tjedana prije početka rata.

“Piknik u Ukrajini”

Pozvani su na „piknik u Ukrajini”, uz pozivanje na degustaciju „sala”, svinjske masti koja se tradicionalno jede u Ukrajini.

U poruci se apeliralo da se prijave osobe s “kaznenim dosjeima, dugovima ili nemaju putovnicu”.

VEZANA VIJEST

Grupa Wagner jedna je od najtajnovitijih organizacija u Rusiji. Službeno ne postoji – služenje kao plaćenik protivno je ruskom i međunarodnom pravu. No, vjeruje se da je do 10.000 operativaca sklopilo barem jedan ugovor s tom grupom u posljednjih sedam godina.

Plaćenik je izjavio da se unovačene osobe smještaju u jedinice koje su pod zapovjedništvom Glavne obavještajne uprave Rusije, odnosno ruske vojne obavještajne jedinice Ministarstva obrane.

Distanciranje od grupe Wagner

Naglasio je da se promijenila politika zapošljavanja te da je manje ograničenja: “Oni regrutiraju svakoga.” Nezadovoljan je, kako je opisao, nižom profesionalnošću novih boraca.

Rekao je da se nove jedinice više ne nazivaju Wagner nego se koriste novi nazivi – poput The Hawks.

VEZANA VIJEST

Candace Rondeaux, profesorica ruskih, euroazijskih i istočnoeuropskih studija na Državnom sveučilištu Arizona smatra da se tako žele distancirati od grupe Wagner, čiji je “ugled ukaljan”. Grupa Wagner suočila se optužbama a kršenje ljudskih prava i ratne zločine u svojim operacijama u Siriji i Libiji.

Osim privatnih grupa za razmjenu poruka, u Rusiji je također postojala javna kampanja za novačenje plaćenika. Onima koji su rođeni izvan Rusije onemogućeno je da priključe zbog sumnje u odanost.

Dobrovoljci s Bliskog istoka borit će se protiv Ukrajine

U petak je ministar obrane Sergej Šojgu je da je 16 tisuća dobrovoljaca s Bliskog istoka spremno boriti se u redovima proruskih pobunjenika u Donbasu na istoku Ukrajine.

Plaćenik koji je razgovarao s BBC-jem rekao je da su u prvim danima invazije na Ukrajinu bili poslani u Harkiv gdje su uspješno odradili misiju, ne otkrivajući o čemu se točno radi.

“Potom smo plaćeni 2.100 dolara i onda smo se vratili kući, u Rusiju”, rekao je.
Wagnerova skupina prvi je put identificirana 2014. godine, kada je podržavala proruske separatiste u sukobu u istočnoj Ukrajini.

Jason Blazakis, viši znanstveni novak u Soufan Centru, američkom istraživačkom centru za sigurnost, navodi da je korištenje plaćenika “znak očaja”. Moskva je uvijek poricala bilo kakve veze s plaćeničkim skupinama.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare