Kanadski premijer najavljuje primjenu zakona o izvanrednim situacijama

Svijet 15. velj 202206:50 0 komentara
Sean Kilpatrick / POOL / AFP, Ilustracija

Kanadski premijer Justin Trudeau najavio je da će aktivirati rijetko korištene ovlasti za izvanredne situacije da bi prekinuo prosvjede zbog kojih su blokirani granični prijelazi i paralizirani neki dijelovi glavnoga grada.

Prosvjede pod nazivom “konvoj slobode” pokrenuli su kanadski vozači kamiona protiveći se mjerama po kojima se vozači kamiona koji prelaze granicu moraju ili cijepiti ili ići u karantenu, a sada su im se priključili i ostali protivnici Trudeauove politike.

“Blokade škode našem gospodarstvu i ugrožavaju javnu sigurnost”, rekao je Trudeau na konferenciji za novinare. “Ne možemo i nećemo dopustiti nastavak protuzakonitih i opasnih aktivnosti”, dodao je.

Policija je u nedjelju uklonila blokadu mosta Ambassador, kojim prolazi glavni trgovinski put prema Detroitu, a koja je trajala šest dana. No, u pograničnim gradovima Windsoru, Ontariju i glavnom gradu Ottawi prosvjedi ulaze u šesti tjedan i sve je veće nezadovoljstvo kritičara koji policijski pristup smatraju previše popustljivim prema prosvjednicima.

Zakon o izvanrednim situacijama saveznoj vladi omogućuje primjenu posebnih privremenih mjera kako bi se osigurala sigurnost u izvanrednoj situaciji. Zakon je dosad primijenjen samo jednom, 1970. godine, kada ga je primijenio Trudeauov otac, premijer Pierre Trudeau.

Premijeri pokrajina Alberta, Quebec, Manitoba i Saskatchewan usprotivili su se primjeni zakona, govoreći da je nepotreban. Truedeau je rekao da će mjere biti “zemljopisno ograničene, ciljane samo na ona mjesta gdje je njihova primjena potrebna” i “vremenski ograničene”. Njihovu će primjenu morati odobriti i kanadski parlament, koji isto tako ima i ovlast njihova opoziva.

Uz osiguranje policijskih resursa, Kanada će proširiti i mjere protiv pranja novca i financiranja terorizma tako da obuhvate i ‘crowd funding’ platforme. “Uvodimo te promjene jer znamo da se te platforme koriste za potporu protuzakonitih blokada i aktivnosti koje nanose štetu kanadskom gospodarstvu”, rekla je ministrica financija Chrystia Freeland.

Vlada će isto tako dopustiti bankama da privremeno bez sudske odluke zamrznu račune onima u koje se sumnja da podupiru blokade. Osim toga, ukinut će se osiguranje za kamione uključene u blokade.

Kanadske vlasti priopćile su da pola sredstava kojima se financiraju prosvjedi dolazi od njihovih pristaša u SAD-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.