Kina upozorava na stroge mjere ako Pelosi posjeti Tajvan

Svijet 07. tra 202211:26
Nancy Pelosi
Nicholas Kamm / AFP

Kina je u četvrtak upozorila da će poduzeti stroge mjere ako predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjeti Tajvan i rekla da će takav posjet ozbiljno utjecati na kinesko-američke odnose, nakon medijskih izvješća da će ona tamo otići sljedeći tjedan.

Tajvan s demokratskom upravom Kina smatra vlastitim teritorijom i to je stalni izvor trvenja između Pekinga i Washingtona, posebno s obzirom na snažnu američku vojnu i političku potporu otoku.

VEZANA VIJEST

Mogući posjet nije potvrdio ni Pelosin ured niti tajvanska vlada, ali su neki japanski i tajvanski mediji izvijestili da će se to dogoditi nakon što ona ovaj vikend posjeti Japan.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je novinarima da se Peking čvrsto protivi svim oblicima službene interakcije između Sjedinjenih Država i Tajvana, a Washington bi trebao otkazati putovanje.

Posljedice svakog posjeta snosile bi Sjedinjene Države, dodao je, ne iznoseći detalje.

U nedjelju se obilježava 43. godišnjica američkog potpisivanja zakona o odnosima s Tajvanom kojim se reguliraju veze u nedostatku službenih diplomatskih odnosa i koji sadrži američku obvezu da se Tajvanu osiguraju sredstva za obranu.

Zadnji put je predsjednik Zastupničkog doma posjetio Tajvan 1997., kada se Newt Gingrich sastao s tadašnjim predsjednikom Leejem Teng-huijem.

Pelosi, dugogodišnja kritičarka Kine, pogotovo u pitanju ljudskih prava, održala je virtualni sastanak s potpredsjednikom Tajvana Williamom Laijem u siječnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.