Koji će biti sljedeći potez Izraela? “On je ključni akter i ovo mu pomaže da drži sebe na vlasti”

Svijet 14. tra 202409:46 0 komentara

Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista, je gostovao u TNT-u kod Nataše Božić gdje je komentirao nove napetosti na Bliskom Istoku i napad Irana na Izrael.

Vurušić smatra da je ovo nije neočekivano. “Od početka izraelske operacije na Gazu se špekuliralo hoće li se Iran uključiti u rat. Pokrenut je Hezbollah koji je podružnica Irana u Libanonu, kasnije su se uključili Hutisti u Jemenu. Kad se dogodio ovaj napad na iransku ambasadu u Damasku to se nije moglo prešutjeti i rekli su da je to odmazda za to”, rekao je.

N1

“U ambasadi su bili generali i visoki časnici Korpusa straže Islamske revolucije koje Izraelci likvidiraju jer ih smatraju paravojnim strukturama. Izraelci su sada iskoristili situaciju. Iran taj napad nije mogao prešutjeti, ako ništa drugo, zbog svoje javnosti jer se predstavljaju kao oni koji će uništiti Izrael i uspostaviti palestinsku državu”, dodao je.

Vurušić smatra da je ovo bila simbolična akcija. “Iran je i odmah upozorio i najavio napad. Ključno je pitanje hoće li Izrael odgovoriti”, naveo je.

“To dosta ovisi o Benjaminu Netanyahuu jer on je ključni akter i dobar dio ovoga što se događa, i dio operacije u Gazi, pomaže mu da drži sebe na vlasti, a ova akcija Irana mu učvršćuje poziciju jer on ima neprestane prosvjede u Jeruzalemu i Tel Avivu. Joe Biden je rekao da neće pomoći Izraelu u slučaju napada, i Zapad cijeli je stao na stranu Izraela, ali ne želi eskalaciju”, rekao je.

Donald Trump je pak ovo iskoristio za još jedan napad za Bidena. Njemu je Izrael u mandatu bio glavni saveznik i Netanyahu bi uz pomoć njega mogao zakomplicirati situaciju. No nitko ne želi eskalaciju jer je tu i pitanje nafte i cijena nje bi otišla u nebo”, dodao je.

Napad Irana na Izrael uživo pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!