Kongres usvojio povijesni Bidenov plan oporavka od 1,9 bilijuna dolara

Svijet 10. ožu 202121:30 > 21:32
POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Američki zastupnički dom u srijedu je dao konačnu potvrdu jednom od najvećih paketa ekonomske pomoći u američkoj povijesti vrijednom 1900 milijardi dolara.

“Povijesni” plan predviđa 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1400 dolara pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, proširenje olakšica na djecu i veća izdvajanja za program cijepljenja.

Potvrda u donjem domu Kongresa, koji je također pod kontrolom demokrata, prošla je bez podrške republikanskih zastupnika, nakon tjedana stranačkih prepucavanja.

Demokrati mjeru predstavljaju kao ključan odgovor na pandemiju koja je u SAD-u ubila više od 528.000 stanovnika i obrisala milijune radnih mjesta.

“Ovo je povijesni dan. To je početak kraja velike covid depresije“, rekao je demokratski zastupnik Jan Schakowsky.

Biden planira paket potpisati u petak, objavila je Bijela kuća.

Republikanci smatraju kako je paket preskup

Republikanci smatraju kako je paket preskup i pun rastrošnih progresivnih prioriteta. Smatraju i kako je najgora faza pandemije prošla i da je ekonomija već na putu oporavka.

“To je pogrešan plan u pogrešno vrijeme iz mnogo pogrešnih razloga“, rekao je republikanac Jason Smith.

Demokrati su radili na tome da se mjera usvoji prije no što 14. ožujka isteknu postojeći poticaji za nezaposlene.

Zastupnički dom već ju je ranije odobrio, no morao je to ponovno učiniti nakon što je Senat unio izmjene tijekom vikenda.

“Puno se govori da je ovaj paket prevelik i preskup, no ako je nekad bilo vrijeme za velike stvari, to je sada“, istaknuo je demokrat Richard Neal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar