Kreće suđenje “princu” za državni udar u Njemačkoj, spominju se vanzemaljci, ali i neki političari

Svijet 06. pro 202308:56 0 komentara
Axel Heimken / AFP

Prije godinu dana njemački sigurnosni aparat „razbio“ je grupu koja je planirala državni udar. Pravosuđe sada priprema optužnice, uskoro slijedi početak kompliciranog sudskog postupka.

U jutarnjim satima tog 7. prosinca 2022. maskirani pripadnici specijalnih jedinica Njemačke policije upali su u jednu vilu u frankfurtskom kvartu Westend. Nešto kasnije kuću su napustili u društvu jednog starijeg muškarca, sjede kose, u sakou od tvida. Na rukama su mu bile lisice. Bio je to Heinrich 13., princ Reuss, 72-godišnji poduzetnik i, prema mišljenju Saveznog državnog tužiteljstva, jedan od osnivača terorističke grupe. On je, kako se tvrdi, sa svojim istomišljenicima radio na stvaranju jedne drugačije Njemačke. Princ Reuss je otada iza rešetaka. Baš kao i 26 drugih osoba osumnjičenih za sudjelovanjima u aktivnostima te grupe, piše Deutsche Welle.

Protiv njih 27 uskoro bi trebale biti podignute optužnice. Terete se za osnivanje terorističke grupe, članstvo u toj grupi i podržavanje njenih aktivnosti. Njemački istražitelji su postupak vodili i zbog sumnje u udruživanje s ciljem veleizdaje Savezne Republike Njemačke. U tom kompliciranom i opsežnom postupku na popisu osumnjičenih nalazi se ukupno 69 imena.

Procesuiranjem će se baviti nekoliko sudova u zemlji – u Frankfurtu na Majni, u Münchenu i Stuttgartu, a vjerojatno i u brojnim drugim gradovima. Optužnicu protiv ključnih članova grupe podiže Savezno državno tužiteljstvo, a za postupke protiv osoba za koje se sumnja da su podržavale rad grupe bit će nadležna tužiteljstva u pojedinim saveznim pokrajinama. Što se tiče obujma postupka, to je jedinstven slučaj u Njemačkoj. Istražni spisi za sada imaju više od 425.000 stranica.

Zavjere i mitovi

Zajedničko istraživanje njemačkih medijskih kuća WDR, NDR i lista Süddeutsche Zeitung omogućava uvid u svijet u kojem su istražitelji, kako se tvrdi, otkrili brojne konkretne korake u procesu pripreme. Ali i u ludilo koje se očigledno hranilo brojnim teorijama zavjere i u uvjerenja koja su gajili ti tzv. „Građani Reicha“ (Reichsbürger).

Već i sam proces regrutiranja odgovarajućih kandidata koji su tako uspjeli doći u uzak krug oko princa obilježen je natprirodnim elementima: Reuss je recimo imao jednog vidovnjaka i jednu astrologinju, koja je onda u grupu ubacila i neke druge osobe koje je u godinama prije toga astrološki savjetovala – poput bivše zastupnice Alternative za Njemačku (AfD) u Bundestagu Birgit Malsack-Winkemann ili jednog vrhunskog kuhara. Neki drugi kandidati su navodno „pali“ na astrološkom testu.

Prvi kandidat koji je položio takav test bio je navodno muškarac po imenu Marko van H. On je u grupi koja se optužuje za planiranje terorističkih akcija imao ključnu ulogu, tvrde istražitelji. Taj čovjek, koji potiče iz Forheima, 27. svibnja 2022. je došao u mjesto Bad Lobenstein u Thüringenu, gdje se u lovačkom dvorcu Waidmannsheil predstavio prinčevom „kabinetu u sjeni“.

A taj kabinet, to je u stvari bilo „vijeće“ koje je, nakon prevrata, trebalo preuzeti vlast u Njemačkoj. Na čelu je, kao državni poglavar, trebao biti inauguriran princ Reuss. Kako tvrde istražitelji, Marko van H. je tom „vijeću“ ispričao da je za takozvanu „Alijansu“ (Allianz) oslobodio djecu iz podzemnih tunela.

Globalna „tajna vojska“

A ta „Alijansa“ je, kako su bili uvjereni neki iz prevratničke grupe, navodno bila neka vrsta tajne vojske koja je djelovala širom svijeta, vojske u kojoj su navodno bili aktivni i zemaljski i vanzemaljski borci, i koji su se, opet navodno, pripremali za globalno preuzimanje vlasti. Kako tvrde njemački istražitelji, „Alijansu“ karakteriziraju antidemokratski i izuzetno antidržavni stavovi.

Bivša berlinska sutkinja i zastupnica AfD-a Birgit Malsack-Winkemann, ali i druge osumnjičene osobe, demantiraju da su se udružili u grupu kako bi ostvarili terorističke ciljeve za što ih optužuje Državno tužiteljstvo. Odbacuju i optužbe da su i sami bili spremni na nasilne radnje kako bi svrgli njemačku vladu. Taj dio je, kako tvrdi bivša zastupnica AfD-a, trebala preuzeti „Alijansa“. Grupa, kaže, nije namjeravala sama izvesti puč uz upotrebu nasilja.

Takvu verziju priče predstavlja i branitelj princa Reussa, koji se, nakon upita WDR-a, NDR-a i Süddeutsche Zeitunga po prvi put oglasio o optužbama. Stalno se, kaže, govorilo kako da će se „djelovati nakon akcije ’Alijanse’. A s obzirom na to da ’Alijansa’ nije ni postojala, ionako se ništa ne bi ni dogodilo.“

Njemački istražitelji su očigledno drugačijeg mišljenja. Ozbiljno su shvatili napore te grupe i tvrde da su njeni članovi dijelom radili i na formiranju paravojnih zapovjednih struktura. Policajci su tijekom racija provedenih kod bivših i jednog aktivnog pripadnika Bundeswehra pronašli i razne prezentacije, skice i dokumente o formiranju tzv. „četa za zaštitu domovine“, odnosno planove za nabavku radio-uređaja, oružja, municije i vozila.

Ono što je posebno upalo u oči istražiteljima su, kako se tvrdi, napori koje su osumnjičene osobe poduzimale kako bi regrutirale njemačke vojnike i policajce. I, kako pišu njemački mediji, te osobe su samo u pojedinačnim slučajevima svojim pretpostavljenima ili njemačkim sigurnosnim službama javljale da su bile kontaktirane od strane pripadnika grupe.

Kontakti s ekstremnim desničarima

Osumnjičene osobe nisu samo planirale formiranje organizacije koja bi pokrivala cijelu Njemačku, oni su u svojim redovima imali i iskusne i dobro obučene ljude – jedan od njih je recimo bivši specijalac Peter V. On se još 2016. našao na meti njemačkih istražitelja koji su ga pažljivo počeli nadzirati nakon što je, kako se tada tvrdilo, radio na obuci članova desno-ekstremne grupe „Europska akcija“, koja se u svojim dokumentima zalagala za „revolucionarni otpor“, i to baš preko manjih ćelija u kojima su se okupljali simpatizeri. No, istražni postupak protiv njega kasnije je prekinut.

Peter V. je, kako pišu njemački mediji, bio jedna od ključnih figura u formiranju „vojnog krila“ pokreta. On se navodno pohvalio jednom istomišljeniku kako s 30 ljudi želi napasti Bundestag. Kasnije je tvrdio da je naredbu za juriš na njemački parlament dobio od princa Reussa. Nakon što su novinari WDR-a, NDR-a i Süddeutsche Zeitunga suočili prinčevog odvjetnika s tim izjavama, on je odgovorio da, ako je istina da je princ „na bilo koji način bio uključen u planove o jurišu na Bundestag“, onda postoji povod „da se on podvrgne ispitivanju duševnog stanja“. Odvjetnik Petera V. nije odgovorio na pitanja novinara.

Plan o mogućem jurišu na Bundestag itekako je indikativan, i to prije svega zbog uloge Birgit Malsack-Winkemann. Tadašnja zastupnica AfD-a je kao članica Bundestaga sa svojom propusnicom mogla bez ikakve kontrole ulaziti u Reichstag u Berlinu, mogla je sa sobom u zgradu uvoditi i goste. Istražitelji su na telefonima nekolicine posjetilaca otkrili fotografije i video-snimke snimljene 1. i 18. kolovoza 2021. Na njima se vide razne ploče s informacijama u Bundestagu, stubišta, podzemni hodnici, parkirališta i podzemnih garaža. Malsack-Winkemann je kasnije tvrdila da se radilo o sasvim običnim turističkim obilascima Bundestaga. Za sada nije jasno u kojoj mjeri (i koliko ozbiljno ili konkretno) je prevratnička grupa zaista planirala napad na Bundestag. Neki osumnjičeni su tvrdili da je taj zadatak trebala također preuzeti „Alijansa“.

Ogroman posao za pravosuđe

Procesuiranje mreže „Građana Reicha“ pred njemačkim sudovima moglo bi početi vjerojatno sredinom iduće godine. Promatrači očekuju da bi postupci mogli potrajati i nekoliko godina.

Državno tužiteljstvo velike nade polaže u dokazni materijal koji bi, kako se tvrdi, mogao jasno pokazati da se radilo o itekako strukturiranoj mreži s jasnim hijerarhijama i precizno definiranim funkcijama. Kao dokaz postojanja tih struktura smatraju se posebno takozvane „Diskrecijske izjave“ koje su potpisale brojne osumnjičene osobe. Tijekom različitih racija na području Njemačke istražitelji su naime pronašli više od 130 takvih dokumenata kojima se potpisnici obavezuju da će sve informacije o radu grupe tretirati na povjerljiv način.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!