Kuba traži odobrenje WHO-a za svoja cjepiva protiv covida-19

Svijet 15. ruj 202117:111 komentar
cijepljenje, cjepivo, covid, koronavirus, pfizer
Izvor: Photo by Mufid Majnun on Unsplash

Kuba će u četvrtak zatražiti odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za tri cjepiva protiv covida-19, prenijela je državna korporacija koja ih proizvodi i koja ih je upravo počela davati maloj djeci.

Rolando Perez Rodriguez, direktor istraživanja i razvoja BioCubaFarme, to je kazao u raspravi koju su u utorak navečer prenijeli državni mediji, a tema je bila kampanja cijepljenja kojom se do studenoga želi cijepiti više od 90 posto stanovnika.

“Već su se dogodili neki kontakti u Havani i u uredu u Ženevi”, rekao je Perez. “Sada počinje procedura i konzultacije kako bi se ocijenilo predanu dokumentaciju”.

Kuba jako brzo cijepi svoje građane kubanskim cjepivima Abdala, Soberana-2 i Soberana Plus, koja su za korištenje u kriznoj situaciji odobrili lokalni regulatori.

Barem jednu dozu primilo je više od 65 posto Kubanaca, a 37 posto je u potpunosti cijepljeno s tri doze, po ministarstvu zdravlja.

Kuba je jedina karipska zemlja koja je razvila vlastita cjepiva protiv koronavirusa.

Tvrdi da su cjepiva 90 posto učinkovita, a prvi rezultati slični su rezultatima drugih glavnih cjepiva. Cjepiva bitno smanjuju širenje zaraze, tešku bolest i smrt, po vlastima, premda ti rezultati još nisu recenzirani.

Cijepi se i djecu u dobi od dvije godine, a u četvrtak će početi cijepljenje i mlađe djece, kazala je dužnosnica ministarstva javnog zdravlja Maria Elena Soto u emisiji, po čemu je Kuba prva na svijetu koja masovno cijepi djecu mlađu od šest godina.

Cjepiva se temelje na tradicionalnoj tehnologiji koju se koristi za malu djecu već desetljećima, ističe proizvođač.

U zadnjih tjedan dana Kuba je imala oko 7500 zaraženih na dan i gotovo 80 umrlih, značajno manje nego prije mjesec dana. No to je i dalje jedna od najviših stopa na svijetu po broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Oko 20 posto slučajeva zabilježeno je kod mlađih od 20 godina.

Kubanske vlasti nadaju se da će situaciju staviti pod kontrolu do početka turističke sezone u studenome te da će izvoziti cjepiva.

Soberana-2 se već proizvodi u Iranu, a Vijetnam je kazao da bi mogao kupiti i proizvoditi Abdalu.

Meksiko ih također želi proizvoditi.

Kuba može proizvoditi 100 milijuna doza cjepiva na godinu, od čega će joj najmanje 30 milijuna biti potrebno za vlastite građane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar