Libanon u mraku, zbog nestašice goriva prestale raditi dvije najveće elektrane

Svijet 09. lis 202119:16
Libanon, nema struje, nestašica goriva, mrak
REUTERS/Mohamed Azakir

Libanon je u subotu bio u potpunom mraku pošto su zbog nestašice goriva prestale raditi dvije najveće elektrane, priopćila je libanonska državna elektroenergetska kompanija (EDL).

U zemlji, zahvaćenoj nezapamćenom krizom koju je Svjetska banka nazvala najgorom u povijesti svijeta od 1850., prije nekoliko mjeseci uvedena je drakonska štednja električne energije koje je na kraju nestajalo na čak 22 sata na dan, a usto ima teškoća s uvozom goriva zbog povijesnog pada državne valute i nestašice deviza.

Prekid opskrbe strujom paralizira život stanovnika i važnih gospodarskih sektora a vlasnici privatnih strujnih agregata otežano opskrbljuju trgovine, bolnice i kućanstva zbog nestašice goriva.

“Pošto je elektrana Deir Ammar jučer ujutro morala prestati s proizvodnjom električne energije jer je iscrpila sve zalihe nafte, i elektrana Zahrani je danas poslijepodne prestala raditi iz istog razloga”, navodi EDL u priopćenju.

To je prouzročilo “potpuni pad elektromreže i zasad nije moguće da bi ponovo proradila”, dodaje se dok ostale elektrane u zemlji rade na minimumu.

Ovo je drugi pad mreže ovaj mjesec o kojemu je izvijestio EDL. Nakon prvog pada mreža je proradila nakon nekoliko dana.

Izvor u ministarstvu energetike rekao je za AFP da se ulažu napori “radi pronalaženja rješenja”.

EDL u priopćenju ističe da naftni tanker treba stići u subotu navečer a nafta bi se trebala iskrcati početkom idućeg tjedna.

Međunarodna zajednica traži od libanonskih vlasti žurnu provedbu reforma, napose EDL-a, simbola loše uprave i urušavanja javnih služba u Libanonu.

Nova vlada, sastavljena u rujnu nakon 13 mjeseci političkih prepucavanja, obvezala se na provođenje reforma u elektroenergetskom sektoru i na postupnu normalizaciju javne elektromreže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar