Mala pacifička država Palau cijepila 99 posto stanovništva protiv covida-19

Svijet 14. lis 202110:24
Izvor: Patrick T. FALLON / AFP, Ilustracija

Sićušna pacifička država Palau ima najveću stopu cijepljenja protiv covida-19 u svijetu, objavio je u četvrtak Crveni križ i pozvao susjedne zemlje da slijede taj primjer i pojačaju napore u cijepljenju stanovništva.

Međunarodna federacija društava Crvenog križa (IFRC) objavila je da je 99 posto stanovništva Palaua iznad 12 godina potpuno cijepljeno protiv koronavirusa, pozivajući se na vladine podatke koji ukazuju da se radi o 16.152 osobe.

Time je Palau, arhipelag s 500 otoka u zapadnom Tihom oceanu, zauzeo “prvo mjesto”, priopćio je IFRC i prestigao zemlje poput Portugala koji je proglašen jednom od zemalja koja je cijepila najviše stanovništva, odnosno 80 posto od svojih 10 milijuna stanovnika prošli mjesec.

To je u velikoj suprotnosti s drugim malim državama u regiji koje su sporije uvodile cijepljenja zbog ograničenja u opskrbi i oklijevanja stanovništva. Cijepljeno je manje od 10 posto stanovnika Solomonskih otoka (650.000) i Kiribatija (119.000), objavio je IFRC.

U Papui Novoj Gvineji, 150 km sjeverno od Australije, potpuno je cijepljeno tek manje od jedan posto stanovništva, dodaju.

Hitnost za povećanje stopa cijepljenja u toj regiji raste s nadolazećom sezonom ciklona na Pacifiku, što bi moglo uzrokovati dodatne egzistencijalne štete uz pandemiju, upozorio je IFRC.

Palau nije jedina pacifička zemlja koja je među vodećima u svijetu po stopi cijepljenja po glavi stanovnika.

Cookovi otoci, sa 17.000 stanovnika, potpuno su cijepili 96 posto ljudi koji ispunjavaju uvjete za cijepljenje. Fidži, koji ima 896.000 stanovnika, cijepio je s jednom dozom 96 posto ljudi koji ispunjavaju potrebne uvjete, dodao je IFRC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar