Medvedev: Četiri su situacije u kojima bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje

Svijet 26. ožu 202217:38 > 17:39 4 komentara
Dmitrij Medvedev
Sputnik/Yulia Zyryanova/Pool via REUTERS

Bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a Dimitrij Medvedev izjavio je u subotu da ruska nuklearna doktrina ne zahtijeva da neprijateljska država prva upotrijebi takvo oružje.

Medvedev je u subotu iznio pod kojim uvjetima bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje.

“Imamo poseban dokument o nuklearnom odvraćanju. U ovom dokumentu jasno se navode razlozi na temelju kojih Ruska Federacija ima pravo upotrebljavati nuklearno oružje. Postoji nekoliko njih, dopustite mi da vas podsjetim na njih:

VEZANA VIJEST

Prva je situacija kada je Rusija pogođena nuklearnim projektilom. Drugi slučaj je svaka uporaba drugačijeg nuklearnog oružja protiv Rusije ili njezinih saveznika.

Treća situacija je napad na kritičnu infrastrukturu koji će paralizirati naše snage za nuklearnog odvraćanja.

Četvrti slučaj je kada je počinjen čin agresije protiv Rusije i njenih saveznika, koji je ugrozio postojanje same zemlje, čak i bez upotrebe nuklearnog oružja, odnosno uz korištenje konvencionalnog oružja.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin na početku rata je zaprijetio nuklearnim oružjem, upozoravajući da će zapadna intervencija dovesti do “posljedica kakve nikad niste vidjeli”, prenosi The Guardian.

Zapadni dužnosnici rekli su da bi prijetnje mogle biti samo pokušaj da se skrene pozornost s neuspjeha Putinovih snaga da osiguraju brzu okupaciju ukrajinskog glavnog grada Kijeva i da naprave napredak u drugim ključnim područjima zemlje.

Rusija ima oko 6.000 nuklearnih bojevih glava – najveće zalihe nuklearnog oružja na svijetu.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram