Melinda Gates će donirati milijardu dolara udrugama za prava žena

Svijet 28. svi 202418:29 0 komentara
Elizabeth Frantz/Reuters
Elizabeth Frantz/Reuters

Melinda French Gates poznata je kao filantropkinja, a njezin rad pretežito se tiče žena i dobrobiti žena koje su danas ugrožene u mnogim dijelovima svijeta, stoga ne čudi njena odluka koju je prenio New York Times, a kojom donira milijardu dolara udrugama kojima se bave upravo ugroženim ženskim pravima.

Bivša supruga Bill Gatesa jedna je od najbogatijih žena svijeta, a svoje bogatstvo nesebično dijeli s udrugama čiji rad podržava. Melinda French Gates odlučila je donirati milijardu dolara za ženska i obiteljska prava diljem svijeta, a odluku je potaknuta nedavnim zbivanjima na globalnoj razini.

Melinda French Gates zabrinuta je zbog političkog nasilja nad ženama te za zdravlje majki diljem svijeta. Posebno ju je motivirala frustracija što su žene diljem SAD-a izgubile pravo na prekid trudnoće pod gotovo svim okolnostima.

Osim što je odlučila istupiti iz zaklade Bill & Melinda Gates, iz spomenutih je razloga najavila i velikodušnu donaciju. Izjavu koju je dala New York Timesu pročitajte u nastavku:

“Prije mnogo godina dobila sam ovaj savjet: “Odredite svoj smjer ili će ga netko drugi odrediti umjesto vas.” Od tada nosim te riječi sa sobom.

Zato ću sljedeći tjedan napustiti Zakladu Bill & Melinda Gates, čija sam bila susnivačica prije gotovo 25 godina, kako bih otvorila novo poglavlje u svojoj filantropiji.

Za početak, najavljujem 1 milijardu dolara sljedeće dvije godine donirati za ljude i organizacije koje rade u ime žena i obitelji diljem svijeta, uključujući reproduktivna prava u Sjedinjenim Državama.

U gotovo 20 godina zagovaranja žena i djevojčica, naučila sam da će uvijek biti ljudi koji će reći da nije pravo vrijeme za razgovor o rodnoj ravnopravnosti. Ne ako želite biti relevantni. Ne ako želite biti u dobrim odnosima sa svjetskim vođama (većinom muškarcima).

Čim se globalna agenda zasiti, žene i djevojke se gube iz vida.”

“Ostajemo jedina napredna ekonomija bez ikakvog oblika nacionalnog plaćenog obiteljskog dopusta, a broj tinejdžerica koje doživljavaju suicidalne misli, osjećaje tuge i beznađa najviši je u desetljećima”, napisala je dodavši:

“Unatoč hitnoj potrebi, samo oko 2% dobrotvornih donacija u Sjedinjenim Državama ide organizacijama usmjerenim na žene i djevojke, a svega 0.5% ide organizacijama usmjerenim posebno na manjine.”

Istaknula je kako su žene itekako zaslužne za napredak svijeta i ekonomije te naglasila kako uključenost žena u politiku dokazano smanjuje korupciju, a da su mirovni sporazumi trajniji kada su žene uključene u njihovo donošenje.

“Koliko god to bilo šokantno zamisliti, moja jednogodišnja unuka mogla bi odrastati s manje prava nego što sam ja imala”, napisala je French Gates za New York Times.

Preko svoje organizcije Pivotal će u periodu od iduće dvije godine donirati značajna financijska sredstva skupinama koje rade u Sjedinjenim Državama na zaštiti prava žena i unapređenju njihove moći i utjecaja. To uključuje Nacionalni centar za ženska prava, Nacionalni savez kućnih radnika i Centar za reproduktivna prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!