Mirovna aktivistica koju je oslobodio Hamas: Pretukli su me, ali na kraju sam im pružila ruku

Svijet 30. stu 202315:27 0 komentara
REUTERS/Janis Laizans/File Photo

Izraelska mirovna aktivistica Yocheved Lifshitz (85) prva je puštena iz Hamasova zatočeništva još u listopadu, a napokon je odlučila progovoriti o tome što je proživjela kroz sve te dane nakon krvavog napad 7. listopada u kojem je ubijeno više od 1200 Izraelaca, a njih više od 250 je zarobljeno.

Istaknula je ono u što su izraelske obavještajne službe već neko vrijeme uvjerene – da se vođa Yahya Sinwar osobno susretao s taocima i bio u Gazi tjednima nakon napada na kibuc.

“U jednom od tunela sam ga vidjela i rekla mu da ga može biti sram zbog onoga što je naredio, ali samo je šutio, nije ništa odgovorio”, prepričala je za izraelski Davar Lifshitz pa nastavila:

“S nama je bio tri do četiri dana. Obraćao nam se na hebrejskom.”

Jezik je naučio tijekom višegodišnje zatvorske kazne zbog otmice i ubojstva dva izraelska vojnika 1989. Čelnici Izraela sad sigurno žale što su ga 2011. razmijenili za vojnika Gilada Shalita.

Odnos prema svakom zarobljenom bio je drugačiji, napomenula je Lifshitz, ali i drugi Izraelci pušteni iz zatočeništva. Svakako, za ranije puštanje i humanije postupanje, 85-godišnja Izraelka može zahvaliti upravo humanitarnom radu kojem je bila toliko predana. Naime, ona i suprug Oded (83), koji je još uvijek zatočen, pomagali su bolesnim Palestincima u Gazi da dobiju medicinsku njegu u bolnicama u Izraelu.

“Nakon početnog nasilja koje su provodili nad nama i tukli nas, članovi Hamasa bili su brižni i pomagali nam. Zato sam se na odlasku okrenula i pružila jednom od njih ruku”, prepričala je Izraelka koja svakog dana dolazi na mirne prosvjede kojima je cilj oslobođenje svih zatočenih.

Prisjetila se i samog dana napada na kibuc Nir Oz.

“Raznijelu su električnu ogradu na koju je potrošeno više od dvije milijarde dolara kao da je ni nema. Masovno su nam upadali u kuće. Tukli su ljude. Neke su oteli. Nije im bilo bitno je li netko mlad ili star. Bilo je to jako bolno. Doveli su nas do ulaza u tunele. Kad smo ušli u tunel, tri smo kilometra hodali po mokroj zemlji. Postoji ogroman sustav tunela poput paukove mreže.”

Sve ovo potvrđuje i da su lideri Hamasa, u prvom redu Sinwar i njegov brat Muhamed, visoki dužnosnik u oružanom krilu Hamasa, znali da će u jednom trenutku doći do razmjene. Odnosno, da će taoci biti vrijedni za njihove ciljeve.

Primjerice, nećak jednog od oslobođenih taoca izraelskoj TV postaji Kanal 12 prenio je riječi koje je Sinwar uputio osobno zarobljenima:

“Dobar dan, ja sam Yahya Sinwar. Vi ste ovdje najzaštićeniji. Ništa vam se neće dogoditi.”

Lider Hamasa, prema izraelskim saznanjima, još je uvijek u nekom od tunela ispod Gaze, ali ima sve manje prostora za skrivanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!