Planiran nastavak razmjene talaca, a Izrael ne odustaje od cilja da uništi Hamas

Svijet 28. stu 202308:34 0 komentara
REUTERS/Ali Sawafta

Primirje između Izraela i Hamasa produženo je i sada se planira nastavak razmjene talaca koje drže palestinski ekstremisti za Palestince u izraelskim zatvorima i dostava pomoći u pojas Gaze, gdje je humanitarna situacija navodno katastrofalna.

Jedanaest izraelskih žena i djece koje je oslobodio Hamas ušlo je sinoć u Izrael nakon nešto više od sedam tjedana u zatočeništvu, u sklopu četvrte razmjene zbog početnog četverodnevnog primirja koje je započelo u petak i trebalo istjeći jutros.

Palestinski zatvorenici, njih 33, koje je Izrael oslobodio, stigli su rano jutros u istočni Jeruzalem i grad Ramallah na okupiranoj Zapadnoj obali.

Produljenje primirja za dva dana najavio je Katar, navodeći da je to učinjeno uz potporu SAD-a i Egipta, što je pobudilo nadu u daljnja produljenja.

Zahvaljujući primirju oslobođeno je 50 talaca koje je Hamas držao u Gazi i 150 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Još 19 talaca, većinom stranih radnika, također je oslobodio Hamas, ali izvan sporazuma o prekidu vatre, navodi agencija France-Presse.

Primirje je produženo od jutros u 7:00 sati do četvrtka u 7:00 sati i omogućit će oslobađanje još oko 20 talaca i 60 palestinskih zatvorenika.

Izrael je, međutim, objavio da ne odustaje od cilja uništenja Hamasovih vojnih kapaciteta i okončanja 16-godišnje vladavine te islamske ekstremističke organizacije u Gazi nakon napada 7. listopada na južni izraelski teritorij.

Vjeruje se da Hamas i drugi ekstremisti još uvijek drže do 175 talaca, čija bi razmjena potencijalno mogla produljiti primirje za još dva i pol tjedna. Među njima ima i vojnika, a prema njihovoj priči Hamas će za njih tražiti puno više, navodi AP.

Prema podacima izraelskih vlasti, u napadima na Izrael ubijeno je preko 1200 ljudi, uglavnom civila. Izraelska vojska tada je počela bombardirati Gazu i pokrenula kopnenu ofenzivu 27. listopada. U Gazi je umrlo gotovo 15.000 Palestinaca, uključujući oko 6.000 djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!