Stručnjak o sukobu Izraela i Hamasa: Rješenje je samo jedno! Povratak na sam početak

Vijesti 28. stu 202321:23 0 komentara

Može li doći do trajnog primirja između Izraela i Hamasa? Je li ostvariv scenarij o dvije države - Izraelu i Palestini? O situaciji na Bliskom istoku u Pressingu s Ilijom Jandrićem razgovarao je kolumnist Jutarnjeg lista i stručnjak za vanjsku politiku Željko Trkanjec.

Primirje između Izraela i Hamasa trebalo bi završiti sutra, no Trkanjec se “toplo nada” da bi se ono moglo produžiti.

“Posljednje vijesti su vrlo pozitivne. Direktor CIA-e William Burns je u Kataru, pregovara s Mossadom, s Hamasom, katarski princ Al Thani je posrednik u toj priči. Ideja je da se primirje produljuje kako bi se možda stvorili uvjeti i za neki trajni prekid vatre ili neko drugo rješenje”, rekao je Trkanjec te dodao:

“S druge strane se iz izraelske vojske, prema pisanju dobro upućenog novinara Washington Posta, može čuti da je ovo uistinu samo primirje i da još moraju riješiti pitanje juga Pojasa Gaze, a to otvara niz pitanja jer je tamo smješteno najviše izbjeglica. Pitanje je kako će se tamo vršiti vojna operacija.”

Trkanjec kaže da je sigurno da “SAD i EU vrše strašan pritisak na Izrael da se primirje produlji”. “Tvrdeći da Izrael ako stane, u ovom trenutku može dobiti neke pozitivne elemente, što bi značilo da se situacija u Gazi okreće u njihovu korist, ali pitanje je kako će reagirati Benjamin Netanyahu koji je za sve ovo kriv i stoji iza svega i kojeg bi se i sami Izraelci rado riješili.”

Netanyahu je rekao da je cilj potpuno uništiti Hamas, no Trkanjec tvrdi da je Izrael već izgubio propagandni rat.

“Arapske zemlje su isto kao i Izrael zainteresirane da se uništi Hamas, ali pitanje je velik broj mrtvih civila, djece. To snažno utječe na društva u Europi, i tu se događa polarizacija. Jedna od opcija koje se vrte u međunarodnim političkim krugovima je da se Hamas povuče iz Gate. Vjerojatno u Katar, spominje se i Indonezija, tamo što dalje. Opcija je da se Hamasu oduzme mogućnost utjecaja na politike u Pojasu Gase, a da se onda Izrael liši te vojne operacije. Izrael trpi zbog svega teške ekonomske probleme. Tu je onda mogućnost ostanka svih Palestinaca u Pojasu Gaze i stvaranje neke prijelazne vlasti koja bi onda predala vlast Palestincima”, rekao je novinar Jutarnjeg lista.

Dodaje da je velik znak što je cijelo vrijeme “dolje na terenu” direktor CIA-e. “On je vrstan pregovarač, dugogodišnji diplomat i on je stigao prije dva-tri tjedna u regiju i ne miče se. Stvara se diplomatski pritisak. I američki demokrati imaju problem podjele na propalestinske i proizraelske. Biden želi da se problem riješi barem do kraja godine.”

N1

“Iran u ovom trenutku nikako ne želi kaos u regiji”

A na koji način bi se moglo “natjerati” Hamas da napusti Gazu? “Ako im to naredi Iran, onda se moraju povući, onda nema rasprava. Hamas je ovaj teroristički napad izveo na svoju ruku, bez da je informirao Iran, to je potvrđeno nekoliko puta. Iz Irana je više puta poslana jasna poruka da nema pomoći Hamasu i nema širenja sukoba. Iran u ovom trenutku nikako ne želi kaos u regiji. Vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei ima 88. godina, jedan karcinom je već preživio, Iran je u situaciji da se svi pitaju kako će ta tranzicija proći. Iran od 1979. zna za samo dva vjerska lidera. Si sve boje kako će sve izgledati i sukob s bilo kime u ovom trenutku bi za njih bio ogroman unutarpolitički rizik”, odgovara Trkanjec.

Što se tiče situacije na Bliskom istoku dugoročno, Trkanjec kaže da mora postojati trajno rješenje.

“Netanyahu od 1996., kada je prvi put došao na vlast, radi sve u svojoj moći kako bi se na njoj zadržao i kako bi u nekom trenutku u potpunosti uništio sve Sporazume iz Osla. Dvije države su jedino rješenje. Dok neće biti države, Izrael će se uvijek boriti s nekom radikalnom skupinom, kako god se ona zvala. U konačnici bi to bio povratak na sam početak. 1947. je na Općoj skupštini UN-a donesena rezolucija o dvije države i ona se mora ispuniti. Sada ako već nije 70 godina ranije. Neće ići brzo jer na Bliskom istoku ništa ne ide brzo, ali može se”, rekao je Trkanjec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!