Monopol u američkoj industriji glazbe: SAD pokreće tužbu protiv Ticketmastera

Kultura 24. svi 202413:47 0 komentara
Kim Kyung-Hoon/REUTERS

Američko ministarstvo pravosuđa podnijelo je u četvrtak veliku antimonopolsku tužbu tražeći razbijanje navodnog monopola u industriji glazbe uživo između koncertnog promotora Live Nation Entertainmenta i njegove podružnice, web stranice za rezervacije Ticketmaster.

U tužbi, podnesenoj saveznom sudu u New Yorku, tvrdi se da je Live Nation zlorabio svoju dominantnu tržišnu poziciju kako bi podigao naknade za ulaznice, istisnuo konkurente i ograničio izbor obožavateljima, prostorima i umjetnicima.

“Live Nation oslanja se na nezakonito, antikonkurentsko ponašanje kako bi ostvario svoju monopolističku kontrolu nad industrijom događaja uživo u Sjedinjenim Državama na štetu obožavatelja, umjetnika, manjih promotora i operatera prostora”, rekao je američki državni odvjetnik Merrick Garland u izjavi.

“Vrijeme je da razbijemo Live Nation.”

Ticketmasterova praksa određivanja cijena za koncerte i druge događaje, s visokim naknadama i nedostatkom alternativa, dugo je bila političko pitanje u Sjedinjenim Državama, s malo toga učinjeno u povijesti kako bi se tržište otvorilo većoj konkurenciji.

Najnovija kontroverza oko dominacije Ticketmastera dogodila se kada su ulaznice za turneju Eras Taylor Swift puštene u pretprodaju 2022.

Prekidi rada stranice i previsoke naknade izazvali su bijes, a zakonodavci u Washingtonu održali su saslušanja kako bi ispitali rukovoditelje Live Nationa o debaklu.

Potez protiv Live Nationa također dolazi jer birači smatraju da Bidenova administracija, prema anketama, ne čini dovoljno da obuzda inflaciju.

“Iako ne komentiramo konkretna pitanja provedbe, predsjednik Biden snažno podupire poštenu i snažnu provedbu antimonopolskih zakona”, izjavila je tajnica za tisak Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

“Kao što je predsjednik rekao, američki narod je umoran od toga da ga se igra naivčinama.”

Live Nation, koji se spojio s Ticketmasterom 2010., izrastao je u 22 milijarde dolara vrijednog globalnog diva koji proizvodi više od 30.000 koncerata godišnje za gotovo 500 izvođača na turneji u svojoj mreži od preko 265 sjevernoameričkih dvorana.

U izjavi, Live Nation je rekao da tužba “neće riješiti pitanja koja zanimaju obožavatelje u vezi s cijenama ulaznica, naknadama za usluge i pristupom emisijama na zahtjev.”

“Nazivanje Ticketmastera monopolom može biti PR pobjeda za DOJ u kratkom roku, ali će izgubiti na sudu jer zanemaruje osnovnu ekonomiju zabave uživo”, dodaje se.

Optužbe za prijetnje

U tužbi su detaljno navedene tvrdnje o nezakonitim taktikama koje Live Nation koristi kako bi održao svoju dominaciju, uključujući “prijetnje i odmazde protiv dvorana” signalizirajući da bi mogli izgubiti koncerte i prihode ako rade s rivalima.

U tužbi na 68 stranica opisan je “samoojačavajući poslovni model” koji mu omogućuje da uhvati goleme prihode od prodaje ulaznica i zatim to iskoristi za privlačenje umjetnika na ekskluzivne promotivne poslove.

Zbog monopola, DOJ je dodao da su američki navijači ostali sa “zastarjelom tehnologijom” u usporedbi s drugim zemljama.

Borbe protiv moći Ticketmastera datiraju iz 1990-ih, kada je rock bend Pearl Jam odbio nastupiti u objektima Ticketmastera u znak prosvjeda protiv njegovih naknada za usluge koje su povećale cijene ulaznica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_2

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!