Na gradilištu supermarketa otkriveno vrijedno nalazište

Svijet 31. kol 202319:43 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Sarsina je uspavani gradić u kojem živi jedva 3.000 ljudi, a nalazi se na planinama talijanske regije Emilia Romagna, okružen predivnim pogledima i ovcama na ispaši.

Njegova slavna povijest strateške obrambene baze Rimskog carstva i rodnog grada poznatog dramatičara Plauta danas se ne može vidjeti u tom gradiću, u kojemu ne postoji mnogo aktivnosti izvan planinarenja i promatranja ptica.

Iako se i lokalci i posjetitelji slažu da je polagani život dio šarma Sarsine, njegovi građani svejedno uzbuđeno su čekali izgradnju kompleksa u kojem se trebao nalaziti novi supermarket, fitness centar i igralište. Ipak, čini se da od toga, ili barem originalnog plana, neće biti ništa.

Zašto? Zato jer su radnici na lokaciji u prosincu prošle godine otkrili ruševine antičkog rimskog hrama iz prvog stoljeća prije Krista.

Početkom srpnja svijet je dobio prvu priliku pogledati novootkriveno blago: jedinstvenu strukturu horizontalnih blokova i mramornih ploča, široku 577 kvadratnih metara. Istraživači kažu da se radi o podiju iznad kojeg su bili izgrađeni stupovi i zidovi antičkog hrama.

Ono što je dosad iskopano mogao bi biti tek vrh sante leda.

“Otkrili smo tri odvojene prostorije, vjerojatno posvećene trijadi bogova, Jupiteru, Junoni i Minervi,” rekla je vodeća arheologinja na lokaciji, Romina Pirraglia, za CNN. “Još uvijek traje iskapanje. Već smo identificirali stariji, dublji sloj ruševina iz 4. stoljeća prije Krista, kada su na tom području živjeli Umbri (antičko italsko pleme iz vremena prije Rimljana). Čitav hram mogao bi biti mnogo veći od onoga što sada vidimo.

Pirraglia kaže da je otkriće capitoliuma – glavnog hrama u važnom rimskom gradu koji je služio kao žarište trgovine, ali i vjerskih i društvenih događanja – potvrdilo stratešku ulogu koju je Sarsina imala za vrijeme Rimskog carstva. Grad je izgrađen na ključnom planinskom području u blizini toskanske granice, gledajući na rijeku Savio koja je bila važna linija za spajanje središnjih i sjevernih rimskih gradova.

Otkriće hrama natjeralo je lokalne vlasti da promijene inicijalne planove za izgradnju. Federica Gonzato, nadzornica za arheologiju, umjetnost i okoliš provincija Ravena, Rimini i Forli-Cesena, odlučna je u želji da zaštiti ruševine i dodatno istraži slavnu prošlost Sarsine.

“Nećemo srušiti hram kako bismo napravili mjesta za nove strukture, to mora biti savršeno jasno. Urbanistički planovi će biti izmijenjeni, pronaći ćemo novu lokaciju za gradnju centra za sport i rekreaciju,” rekla je Gonzato. “Ovaj hram je nevjerojatno otkriće koje nam pokazuje kako su se rimski gradovi tijekom vremena razvijali i nestajali.”

Ono što ovo otkriće čini iznimnim je nevjerojatna razina očuvanosti hrama.

“Fantastična kvaliteta kamena sačuvana je od invazija i pljačkaša tisućljećima upravo zbog izoliranosti Sarsine,” dodaje Gonzato. “Hramovi poput ovog inače su bili redovito pljačkani, rušeni zbog kamena ili mramora kojima su se gradile nove strukture. No temelji capitoliuma u Sarsini praktički su netaknuti, a ulazno stubište odlično je očuvano, što je nevjerojatno rijetko.”

Gonzato vjeruje kako će ovo otkriće pojačati daljnja istraživanja o demografiji i urbanim transformacijama u antičkim vremenima. Pirraglia kaže da na ovoj lokaciji nije samo podij hrama. Postoje znakovi, kaže ona, da je ova struktura bila korištena i u srednjem vijeku. Antički sustav za odvodnju vode pronađen je pored srednjovjekovnih grobnica i ognjšta, što sugerira da su ljudi u hramu živjeli ili su ga koristili za društvene svrhe.

“To je ljepota Italije: gdje god kopate, iz zemlje iziđe nekakvo skriveno blago. Čuđenje nikada ne prestaje,” kaže Gonzato.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!