NASA objavila sjajne vijesti: Voyager 1 ponovno šalje podatke

Svijet 16. lip 202421:58 2 komentara
NASA / AFP

Voyager 1, najudaljenija letjelica koju je izradio čovjek, ponovno šalje podatke sa sva četiri svoja znanstvena instrumenta, objavila je ovog tjedna NASA. To znači da agencija ponovno prima podatke o plazmenim valovima, magnetskim poljima i česticama iz svemira.

Voyager 1 je prestao slati podatke u studenom prošle godine, a popravak je bio pun izazova jer su inženjeri morali čekati 45 sati kako bi dobili povratne informacije. U travnju je agencija uspjela dobiti informacije o statusu letjelice, a u svibnju su stigli znanstveni podaci s dva njena instrumenta, prenosi tportal.

Sada NASA kaže da Voyager 1, koji je udaljen više od 24 milijarde kilometara od Zemlje, ‘provodi normalne znanstvene operacije’ te da agencija samo treba ponovo sinkronizirati softver za vremensko praćenje.

Nije loše za sondu koja nastavlja raditi već gotovo 47 godina. Voyager 1 je izvorno lansiran 1977. godine u misiju od pet godina s ciljem proučavanja Jupitera i Saturna. Unatoč povremenim problemima s njim i Voyagerom 2, NASA neprestano pronalazi načine kako produžiti vijek trajanja ovih sondi, poput korištenja rezervne energije ili pokretanja potisnika koji nisu korišteni gotovo tri desetljeća.

Voyager 1 nastavlja svoje putovanje, pružajući nam dragocjene uvide izvan granica našeg Sunčevog sustava, i inspirirajući buduće generacije istraživača da dosegnu još dalje u beskonačni svemir.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare