Ova država će iznajmiti prazne nekretnine, htio to vlasnik ili ne

Svijet 31. ožu 202311:02 0 komentara
REUTERS/Pedro Nunes

Portugalska vlada hvata se u koštac s nestašicom stambenog prostora nizom mjera, uključujući i uredbu o najmu praznih stanova bez privole vlasnika.

Vlada premijera Antónia Coste objavila je u četvrtak navečer da će najam bez privole biti moguć ako u nekretnini nitko ne živi dulje od dvije godine.

Mjera je sastavni dio programa “Mais Habitação” (Više stanovanja) koji je najavljen u veljači i usvojen je na vladinoj sjednici u četvrtak.

Prema službenim procjenama, Portugal ima 10,3 milijuna stanovnika i više od 700.000 praznih stambenih objekata.

Costa je u četvrtak naglasio da će se nekretnine iznajmljivati bez privole vlasnika samo u gusto naseljenim regijama i da će uredba, u načelu, obuhvaćati samo stanove.

Vlada planira i subvencije za gradnju cjenovno pristupačnih stanova i obustavlja izdavanje dozvola za najam nekretnina za odmor.

Lisabon također želi trajno zamrznuti najamnine u postojećim ugovorima i ograničiti njihov rast u novim ugovorima na dva posto godišnje. će iznajmljivačima će osigurati porezne olakšice, a neiskorištene nekretnine u državnom vlasništvu dati u najam.

Kontroverzni program “zlatnih viza”, koji strancima nudi dozvolu boravka u zamjenu za ulaganja u nekretnine bit će ugašen.

“Budući da nemam čarobni štapić koji kamen u tren oka pretvara u useljivu kuću, moramo uvesti mjere kako bismo poboljšali situaciju”, rekao je Costa.

Paket sada ide u parlament na raspravu i glasanje, dodao je premijer. Njegova vlada ima apsolutnu većinu zastupničkih mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!