Nestašica vode u Meksiku, suša proglašena pitanjem nacionalne sigurnosti

Svijet 30. srp 202208:14 > 08:16 0 komentara
Julio Cesar AGUILAR / AFP

Meksiko je u petak nestašicu vode u sjevernoj državi Nuevo Leon proglasio pitanjem "nacionalne sigurnosti", budući da je ta industrijski važna regija proteklih mjeseci pogođena sve većom sušom.

U svojoj odluci meksička savezna vlada navela je da bi voda koja je na raspolaganju prioritetno trebala biti za javnu upotrebu, dok bi postojeće savezne koncesije za vodu privatnim tvrtkama mogle biti izmijenjene ili smanjene.

“Moći ćemo jamčiti vodu u državi Nuevo Leon još osam do deset godina”, rekao je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador ranije u petak, tijekom redovite konferencije za novinare.

VEZANA VIJEST

Zadnjih mjeseci raste nezadovoljstvo u gusto naseljenom području Monterreya, u kojem živi oko 5,3 milijuna ljudi, jer su vlasti strogo ograničile pristup vodi stanovnicima, iako su u isto vrijeme komercijalne punionice i pivovare nastavile crpiti milijarde litara vode godišnje, sukladno koncesijama koje su im dale savezne vlasti.

Heineken, koji prema meksičkoj nacionalnoj upravi za vodu CONAGUA ima dozvole u tom području za crpljenje 3,6 milijuna kubičnih metara vode, objavio je ranije ovog mjeseca da će stanovnicima dati ekvivalent od 20 posto pitke vode koju koristi u svojim procesima.

Fotografije zapakirane vode koju je donirao Heineken posljednjih su dana postale viralne na društvenim mrežama, izazvavši kritike onih kojima i dalje nedostaje vode u domovima.

U lipnju su vlasti počele ograničavati pristup tekućoj vodi u cijelom gradskom području na samo nekoliko sati svakog jutra. Racioniranje vode izazvalo je sporadične prosvjede, pri čemu su stanovnici prosvjedovali jer su danima, ponekad čak i tjednima, bili bez tekuće vode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!