“Njemačkoj je plin iz LNG-a mali planinski potok u usporedbi s onim iz Rusije”

Svijet 19. kol 202211:53 1 komentar
N1

Novinar Deutsche Wellea, Srećko Matić, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao energetsku krizu u Njemačkoj.

Nove naknade koje uvodi njemačka vlada značajno će opteretiti i građane i gospodarstvo, rekao je Matić, dodavši da su prošli tjedan objavili podatke prema kojima će, primjerice, kućanstva plin godišnje morati plaćati i 500 eura više.

“Opskrbljivači plinom dobivali su manje plina iz Rusije, ali su morali uvoziti puno, puno skuplji plin iz alternativnih izvora, pa se vlada dosjetila mjere da građani i firme preuzmu dio tereta kako bi uspjeli održati sustav opskrbe energijom. Vlada je najavila određena rasterećenja, pomoći će i tvrtkama, pogotovo industriji koja intenzivno troši plin, poput kemijske ili proizvodnje lijekova”, rekao je Matić.

VEZANE VIJESTI

Ipak, ta je mjera naišla na brojna negodovanja, prosvjede, ali i diskusiju. “Vlada je, naravno, igrala vrlo zanimljivu političku igru. Mogla se odlučiti za jednostavniji model, da se dodatni troškovi financiraju iz proračuna, ali nisu, jer je to ogromno rasterećenje i taj dug netko nekad mora platiti. I dok ovaj scenarij znači loše vijesti za građane, vlada im političkim potezom sugerira da bez njihova doprinosa neće moći uspjeti i poručuje da se štednja isplati, odnosno, da će, što manje budu trošili, manje i platiti”, rekao je Matić.

Njemačko je društvo oko ove mjere, kao i oko sankcija Rusiji, vrlo polarizirano. Zapadni Nijemci podržavaju sankcije, ali 51 posto istočnih Nijemaca protivi se sankcijama i upravo je na istoku jezgra prosvjednog vala koji bi se mogao raširiti Njemačkom, rekao je Matić.

Što se tiče rada nuklearki, postoji nekoliko scenarija po tom pitanju. “Moguće da se dogodi da se koncem godine ugase tri nuklearke koje još uvijek rade, moguće je da se njihov rad produži za još nekoliko mjeseci, a moguće je da na koncu revidiraju kompletnu odluku i vrate nuklearke u pogon. Njemačka istražuje treba li ukinuti nuklearke ili ih ponovno aktivirati. Kancelar je rekao da je otvoren i za jednu i za drugu opciju. Mišljenje stručnjaka nije može li Njemačka ili hoće li koristiti nuklearke, nego trebaju li nuklearke Njemačkoj. Preko 50 posto struje proizvede se iz obnovljivih izvora, a samo 6 posto iz nuklearki. Njemačka, dakle, nema problem sa strujom, nego s toplinom, a za to nisu zaslužne nuklearke, nego plin”, rekao je Matić.

Što se tiče LNG terminala u Njemačkoj, Matić je rekao da bi dva terminala trebala početi funkcionirati krajem ove godine. Osim toga, postavlja se pitanje koliko bi oni uopće doprinijeli zadovoljavanju potreba za plinom. “Parafrazirat ću jednog gosta iz vaših emisija i reći da je sva dostava plina iz LNG-a mali planinski potok, u usporedbi s plinom iz Rusije, koji je poput Rajne ili Save. Dakle, može pomoći, ali ni izbliza neće pokriti potrebe za plinom ni u kućanstvima, a kamoli u industriji”, rekao je Matić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.