Novi slovački premijer umiruje Rusiju nakon svađe zbog cjepiva

Svijet 09. tra 202116:24
Izvor: Cole Burston / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / ilustracija

Novi slovački premijer u petak je pokušavao ublažiti prijepor s Rusijom po pitanju cjepiva protiv covida-19, rekavši da Slovačka treba osigurati doze cjepiva Sputnjik V za svoj plan cijepljenja, nakon što ih je Moskva ljutito optužila za kršenje ugovora.

Slovačka je naručila od Rusije dva milijuna doza Sputnjika V, od čega je 200.000 stiglo 1. ožujka. Tadašnji premijer Igor Matovič bio je prisiljen napustiti premijersko mjesto zbog dogovora o kojem nije obavijestio svoje koalicijske partnere, koji su se protivili korištenju cjepiva koje nije registrirano za upotrebu u Europskoj uniji.

Nastao je spor nakon što je slovačka nadzorna agencija izrazila sumnje po pitanju cjepiva, zbog čega je u četvrtak Rusija nazvala Slovačku da vrati svoju prvu pošiljku od 200.000 doza koje su stigle 1. ožujka.

“Premijeru Eduardu Hegeru vrlo je važno masovno cijepljenje građana, što je uvjet za postizanje kolektivnog imuniteta”, priopćio je Hegerov ured.

“Također vidi interes građana da se cijepe Sputnjikom V. Stoga, obveza je države da osigura ovo cjepivo u potrebnoj kvantiteti i kvaliteti.”

Heger je preuzeo premijersku poziciju prošli tjedan, u preinakama vlade koje su osmišljene kako bi se riješila kriza, dok je Matovič preuzeo ministarstvo financija.

Zemlja od 5.5 milijuna, koja je bila među najpogođenijim pandemijom koronavirusa u svijetu prije nešto što se situacija poboljšala proteklih tjedana, još nije počela cijepiti Sputnjikom V.

Slovačka agencija za lijekove SUKL rekla je da ne može donijeti zaključak o cjepivu jer nije dobila dostatne podatke. Ruska strana optužila je Slovačku zbog kršenja ugovora i tražila vraćanje cjepiva.

Vlada je rekla da je Heger ovlastio Matoviča da pronađe načine da procijeni cjepivo s mađarskom vladom, prvom u EU koja je koristila Sputnjik V. Matovič je u petak otišao u posjet Budimpešti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar