Palestinac prijeti da će radije spaliti kuću nego biti deložiran

Svijet 17. sij 202216:23
Izvor: Ahmad GHARABLI / AFP

Palestinac kojem prijeti deložacija iz četvrti Šeik Džarah u istočnom Jeruzalemu zaprijetio je u ponedjeljak da će radije spaliti kuću nego dopustiti da ga s obitelji otjeraju.

Deseci interventnih policajaca okružili su rano ujutro njegovu kuću. Ceste su zatvorene oko tog područja koje se nalazi oko kilometar sjeverno od zidina Staroga grada, gdje su prošle godine često izbijali sukobi između Palestinaca i židovskih doseljenika.

Vlasti Jeruzalema zaplijenile su to zemljište radi izgradnje škole, u području koje je Izrael zauzeo i okupirao u ratu 1967., zajedno s ostatkom istočnog Jeruzalema, i zatim anektirao. Izraelski sud presudio je da obitelj treba deložirati.

“Spalit ću kuću i sve u njoj, neću otići odavde, odavde u grob, jer nema života, nema dostojanstva”, rekao je Mahmud Salhia stojeći na krovu kuće s plinskim bocama.

“Borim se s njima 25 godina, poslali su mi doseljenike koji su ponudili da će kupiti kuću i nisam pristao”.

Četvrt Šeik Džarah, u kojoj se nalaze strani konzulati i luksuzni hoteli, postala je za Palestince simbol izraelske kampanje njihova protjerivanja iz istočnog Jeruzalema.

Izraelski ministar za unutarnju sigurnost Omer Bar-Lev rekao je u ponedjeljak da je sud presudio da je u tom slučaju riječ o ilegalnom zauzimanju kuće.

“Ne možete u isto vrijeme tražiti da općina radi za dobrobit arapskih stanovnika i protiviti se izgradnji obrazovnih ustanova za njihovu dobrobit”, komentirao je na Twitteru.

Britanski konzulat, koji se nalazi preko puta te kuće, istaknuo je da su takve deložacije na okupiranim područjima, osim u najiznimnijim okolnostima, protivne međunarodnom humanitarnom pravu i pozvao izraelsku vladu da “prekine takve prakse koje samo povećavaju napetosti na terenu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar