Papa: U Ukrajini su pokolji i zločini svakodnevni

Svijet 20. ožu 202214:16 > 14:37 1 komentar
Vatican Media/Handout via REUTERS

Papa Franjo je, nastavljajući implicitno kritizirati Rusiju, u nedjelju nazvao sukob u Ukrajini neopravdanim i "besmislenim masakrom" te je pozvao čelnike da zaustave "taj gnusni rat".

“Silovita agresija na Ukrajinu nažalost ne jenjava”, rekao je pred oko 30.000 okupljenih na Trgu svetoga Petra u svome tjednom nedjeljnom obraćanju vjernicima i blagoslovu.

“To je besmisleni masakr u kojemu se svakodnevno ponavljaju pokolji i zvjerstva”, rekao je Franjo u svojoj posljednjoj oštroj osudi rata, izbjegavajući i dalje Rusiju spominjati imenom.

“Za to nema opravdanja”, kazao je Sveti Otac.

Moskva tvrdi da je akcija koju je pokrenula 24. veljače “specijalna vojna operacija” osmišljena tako da se ukrajinski teritorij ne okupira, već da se demilitarizira i ‘očisti’ od opasnih nacionalista.

Franjo je takve ruske izjave već ranije odbacio.

“Preklinjem sve sudionike međunarodne zajednice da se istinski posvete zaustavljanju ovoga gnusnog rata”, rekao je papa, nakon čega su mu okupljeni vjernici glasno zapljeskali.

“Čak i ovaj tjedan projektili i bombe pogađaju civile, starije osobe, djecu i trudne majke”, rekao je. Rusija i dalje negira da cilja civile.

Franjo je govorio i o svome posjetu rimskoj bolnici u subotu u kojoj se liječe djeca ranjena u sukobima u Ukrajini.

“Jedno je dijete izgubilo ruku, a drugo je imalo ozljedu glave”, rekao je papa.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.