Pariška djeca misle da sir dolazi – iz dućana: On mu je posvetio muzej

Magazin 14. lip 202415:13 0 komentara
Musée du Fromage je otvoren u petak u kamenoj zgradi iz 17. stoljeća na Île Saint-Louis u Parizu
Unsplash / Mohamed Hassouna / Ilustracija

Musée du Fromage, prvi muzej posvećen siru, otvoren je u petak u kamenoj zgradi iz 17. stoljeća na Île Saint-Louis u Parizu, nekoliko minuta hoda od katedrale Notre Dame.

Reci “sir” i Pierre Brisson je sretan čovjek. Osnivač prvog muzeja sira u Francuskoj strastveno se bavi tom temom – i ne samo da ga jede, već i prenosi tradicionalne vještine proizvodnje sira budućim generacijama.

“Puno slušamo o vinima i kako se proizvode, o suptilnostima okusa i kako se proizvode, a ništa o siru. Iako ga ljudi rado jedu i potražnja za sirom je još uvijek velika, sve manje mladih želi od njega napraviti karijeru.”

Posjetiteljima će se naplaćivati ​​20 € za odraslu osobu i 10 € za dijete da gledaju demonstraciju izrade raznih sireva, sudjeluju u degustaciji i upoznaju povijest sireva i regionalnih sorti putem interaktivnih prikaza. Poljoprivrednicima i studentima poljoprivrede ulaz će biti besplatan, prenosi Guardian.

Brisson (38), sin burgundskih vinara, rekao je da se njegova strast prema siru razvila kao dječak. “Otac bi me svake nedjelje nakon mise odveo u prodavaonicu sira; Bio sam na visini izložbe i gledao bih sve te divne sireve pred očima. Postao sam fasciniran time odakle dolaze i kako su napravljeni.”

Muzej, koji je planiran desetljeće, odlučio je smjestiti u Pariz kako bi privukao Francuze i turiste te izbjegao regionalna rivalstva. Ploča podsjeća posjetitelje na aforizam Gena de Gaullea: “Kako se može upravljati zemljom u kojoj postoji 258 vrsta sireva?” Na drugoj ploči nalazi se manje poznati citat pripisan Winstonu Churchillu tijekom Drugog svjetskog rata, da zemlja koja je sposobna “svijetu dati 300 različitih sireva ne može umrijeti”.

Brisson je rekao: “Kada sam se preselio u Pariz, shvatio sam da postoji mnogo mjesta koja promoviraju vino, njegovu kulturu i način na koji se proizvodi i puno trgovina koje prodaju sir, ali ništa ne pokazuje ljudima kako se proizvodi.”

Guillaume Gaubert, proizvođač sira, rekao je da je cilj također bio podsjetiti Francuze – osobito one koji žive u gradovima – na njihove tradicionalne veze s terroirom, neprevodivim konceptom koji ne pokriva samo tlo, okoliš i ljudske interakcije s njim, već smisao za povijest i geografiju, a koji je kamen temeljac francuske gastronomije.

“Želimo da posjetitelji otkriju tu vezu sa zemljom, sa životinjama. Francuzi vole sir; želimo da razumiju svaku fazu kako se proizvodi i nadamo se da će otići i napraviti vlastiti sir,” rekao je Gaubert.

Francuska ima 56 službenih naziva sireva – registriranih regionalnih sorti – što je devet više od Italije i više od tri puta više od broja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Procjenjuje se da svaki Francuz godišnje pojede između 20 i 27 kg sira, što je sektor vrijedan 9 milijardi eura godišnje.

Čini se da su de Gaulle i Churchill podcijenili kapacitete zemlje za proizvodnju sira: Campagne de France, zadruga proizvođača mlijeka, procjenjuje da bi moglo postojati čak 1500 različitih sorti, ne uključujući one koji se proizvode kod kuće u malim količinama.

“U Francuskoj smo razmaženi u smislu proizvodnje toliko različitih sireva jer imamo četiri različite klime i izuzetno raznoliku klimu”, rekao je Brisson.

Užasnut što većina pariške djece na pitanje odakle dolazi sir daje odgovor “supermarket”, Brisson je rekao da će muzej biti tračak ruralnog u srcu glavnog grada.

“Moj san je da za 20 godina netko kaže da je nakon posjeta muzeju odlučio postati sirar.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!