Pelosi pozvala na američki diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Kini

Svijet 19. svi 202107:011 komentar
Nancy Pelosi
Izvor: Foto: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Predsjednica američkog Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi pozvala je u utorak na američki diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu, kritizirajući Kinu zbog kršenja ljudskih prava.

Ocijenila je i da će svjetski čelnici koji će prisustvovati na igrama izgubiti svoj moralni autoritet. “Da šefovi država dolaze u Kinu dok je genocid u tijeku, zaista se postavlja pitanje kakav moralni autoritet bi imali kad bi ponovno govorili o ljudskim pravima bilo gdje na svijetu”, rekla je Pelosi.

Neovisno povjerenstvo Ujedinjenih naroda izvijestilo je 2018. o najmanje milijun Ujgura i drugih muslimana koji se nalaze u kampovima u kineskoj regiji Xinjiang. Peking ih opisuje kao centre za stručno osposobljavanje za suzbijanje ekstremizma i snažno odbacuje optužbe za zlostavljanje i genocid.

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva Liu Pengyu izjavio je Reutersu da su američki pokušaji miješanja u kineske unutarnje poslove oko Olimpijskih igara osuđeni na neuspjeh. “Pitam se zbog čega neki američki političari misle da zapravo imaju takozvani moralni autoritet? Što se tiče pitanja ljudskih prava oni nisu u poziciji, ni povijesno ni trenutno, da daju bezobzirnu kritiku protiv Kine”, rekao je Liu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar