Počinje muslimanski hadž, očekuje se dva milijuna hodočasnika

Svijet 14. lip 202412:23 0 komentara
hodočasnici u meki obilaze oko svetog kamena kabe, hadž
FADEL SENNA / AFP

Muslimani iz cijelog svijeta započeli su u petak hodočašće hadž u Saudijskoj Arabiji, a vlasti očekuju da će se ove godine okupiti dva milijuna ljudi, unatoč velikoj vrućini.

Nakon što obiđu Kabu, svetu građevinu u obliku kamene kocke unutar Velike džamije u Meki, hodočasnici odlaze u obližnju dolinu Mina gdje će provesti noć u golemom gradu šatora.

Drugog dana odlaze na brdo Arafat, 20-ak kilometara istočno od Meke, gdje ostaju do zalaska sunca, što smatraju vrhuncem hodočašća hadža.

Budući da se očekuje da će temperatura u Meki doseći 43 Celzija, vlasti su pozvale hodočasnike da nose kišobrane kako bi se zaštitili tijekom rituala.

otvorena knjiga kuran
Unsplash / Ilustracija

Hadž, jedan od pet stupova islama, obaveza je koju svi muslimani moraju obaviti jednom u životu, pod uvjetom da su fizički sposobni krenuti na put do rodnog mjesta proroka Muhameda, i ako imaju financijskih sredstava.

Muškarci nose bijelu odjeću bez šavova, a žene široku odjeću, dok izvode iste rituale u znak vjerskog jedinstva, jednakosti i težnje za duhovnom obnovom.

Hodočašće se održava od osmog do 12. dana Zul-hidždže, posljednjeg mjeseca islamskog lunarnog kalendara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!