Popularni kosi toranj u Italiji se zatvara: Previše se nakosio!

Svijet 02. pro 202322:45
ANDREAS SOLARO / AFP

Srednjovjekovni toranj u talijanskom gradu Bologni, koji je kao i njegov slavni pandan u Pisi pod nagibom, zatvoren je za posjetitelje zbog straha od urušavanja, piše BBC.

Vlasti su počele graditi pet metara visoku ogradu oko kule Garisenda iz 12. stoljeća kako bi zadržale krhotine u slučaju urušavanja. Toranj visok 47 metara naginje se pod kutom od četiri stupnja, a praćenje je otkrilo pomake u smjeru nagiba. Iz Grada su priopćili da je situacija “vrlo zabrinjavajuća”.

Toranj Garisenda jedan je od dva tornja koji dominiraju panoramom Bologne. Drugi, toranj Asinelli, otprilike je dvostruko viši i također se naginje, iako ne u istoj mjeri, i posjetiteljima je uglavnom otvoren za penjanje.

Građevine su izgrađene između 1109. i 1119., a toranj Garisenda skraćen je u 14. stoljeću jer se već počeo naginjati. Spominje se u Danteovoj poemi Božanstvena komedija, dovršenoj 1321. godine.

Garisenda je već zatvorena u listopadu, nakon što su senzori zabilježili promjene u nagibu tornja, a pregledom je utvrđeno propadanje materijala u temeljima.

Bolonjske vlasti pokrenule su tzv. plan civilne zaštite za očuvanje tornja i rekle je da ovi radovi “predstavljaju prvu fazu osiguravanja tornja“.

Iz grada su rekli i da će ograda, osim zadržavanja krhotina, zaštititi okolne zgrade i ljude u slučaju urušavanja. Također su najavili i postavljanje metalne mreže protiv padanja kamenja podno tornja. Izgradnja barijere bit će dovršena početkom sljedeće godine i očekuje se da će toranj i okolni trg ostati zatvoreni nekoliko godina dok se ne izvedu radovi na obnovi.

Vlasti procjenjuju da će ograda stajati 4,3 milijuna eura i pokrenule su internetsku kampanju za financiranje obnove. Projekt su opisali “golemim izazovom” koji će zahtijevati “predanost cijelog grada i onih diljem svijeta koji vole Bolognu i jedan od njezinih najvažnijih simbola”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok