Potresan video: Kako je Mariupolj izgledao prošle godine, a kako izgleda danas

Rat u Ukrajini 04. pro 202214:27 0 komentara
Anton Gerashchenko/Twitter/screenshot

Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, na Twitteru je objavio video koji prikazuje kako je Mariupolj izgledao prije rata.

Južni ukrajinski grad prošle godine u ovo vrijeme bio je okićen uoči nadolazećih blagdana. Samo nekoliko mjeseci nakon toga Rusija je pokrenula ničim izazvanu agresiju u kojoj je upravo Mariupolj teško stradao.

Tijekom ruske opsade Mariupolja grad je uvelike devastiran, a stradale su tisuće ljudi, među kojima su mnogi civili. Ukrajina je ovog mjeseca izvijestila da se procjenjuje da je u ovom gradu smrtno stradalo oko 25.000 ljudi. Vjeruje se da je između 5.000 i 7.000 poginulo pod ruševinama. Grad je prije rata brojao gotovo 500.000 stanovnika. Nove satelitske snimke otkrivaju i nove grobnice u okolici grada.

Grad je bio izložen žestokom bombardiranju koje je trajalo više od dva mjeseca, pri čemu su preostali građani bili suočeni s nedostacima osnovnih usluga kao što su struja, voda i plin. U jednom trenutku Ukrajina je objavila da postoji rizik od širenja kolere i drugih virusnuh epidemija zbog velike količine smeća i broja leševa zakopanih u plitkim grobovima diljem grada.

Ruševine, razorene zgrade, opale fasade… Tako danas izgleda Mariupolj.

REUTERS/Alexander Ermochenko
REUTERS/Alexander Ermochenko
REUTERS/Alexander Ermochenko
REUTERS/Alexander Ermochenko

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!