Putin bi uskoro mogao dobiti novog saveznika u Europi?

Svijet 25. ruj 202316:15 5 komentara
Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP

Rusija bi uskoro mogla računati na još jednog saveznika u Europi. Robert Fico, slovački premijer s najdužim stažom koji je 2018. bio prisiljen otići s dužnosti, koristi zabrinutost zbog posljedica rata u Ukrajini dok vodi kampanju uoči tijesnih izbora u subotu.

Fico je obećao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini, slovačkog predsjednika nazvao je “američkim agentom”, a također se protivi i članstvu svog ratom razorenog susjeda u NATO-u, piše Bloomberg.

Sve do sada, Slovačka je bila nepokolebljiva po pitanju potpore Kijevu, no ankete pokazuju da više od polovice Slovaka za rat krivi Zapad ili Ukrajinu.

Bloombergov tekst prenio je i ruski portal Izvestia.ru koji podjseća na intervju koji je Fico dao u travnju, a u kojem je izjavio da ne želi opskrbljivati Ukrajinu oružjem samo radi dobrog imidža među zapadnim zemljama. Po njegovom mišljenju, ovakav pristup Zapada će u jednom trenutku uništiti Ukrajinu.

O jačanju populizma u Slovačkoj pisao je ranije i Politico, koji je naveo da u anketama za prijevremene izbore u rujnu vodi proruska stranka Smer-SD, čiji je čelnik, bivši premijer Robert Fico, pod pritiskom napustio premijersku poziciju 2018. na valu masovnih prosvjeda izazvanih brutalnim ubojstvima istraživačkog novinara i njegove zaručnice.

Europski dužnosnici upozoravaju da bi pobjede proruskih snaga u Slovačkoj i Austriji ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu mogle dati moćno oružje u njegovom ratu protiv Ukrajine, jer će mu olakšati pokušaje potkopavanja sankcija i europskih napora da pomogne Ukrajini, naveo je tada Politico.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.