Putin dobiva još dva saveznika u Europi? “To bi bila katastrofa!”

Svijet 07. lip 202315:40 0 komentara
Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP

Austrijski političar Herbert Kickl je proruski, antiamerički teoretičar zavjera koji zagovara liječenje koronavirusa lijekom koji se daje konjima za gliste, a Austriju želi pretvoriti u "tvrđavu" u borbi protiv migracija.

Kickl je favorit za sljedećeg čelnika Austrije i sljedeću veliku glavobolju za Europu, piše Politico.

Njegova ekstremno desna Slobodarska stranka vodi u nacionalnim anketama za nekoliko postotnih bodova još od studenog, dok inflacija i značajan porast tražitelja azila izazivaju nezadovoljstvo građana trenutnom vladom koju čini koalicija austrijske Narodne stranke desnog centra i Zelenih. Druga velika oporbena stranka, Socijaldemokrati, bori se s unutarnjim razdorima zbog čega Kicklova stranka ima najbolje izglede za preuzimanje vlasti.

To bi izazvalo velike probleme Europskoj uniji, koja se već sada muči s Mađarskom, čiji nacionalistički premijer Viktor Orban sustavno preuzima kontrolu nad svim polugama moći u zemlji, osakativši neovisne medije i pretvarajući Mađarsku u, kako kažu kritičari, poluautoritarni režim usred EU-a.

Austrija nije jedina zemlja regije koja bi mogla pasti u orbanizam. Susjedna Slovačka također se nalazi na rubu populističkog preporoda. U anketama za prijevremene izbore u rujnu trenutno vodi proruska stranka Smer-SD, čiji je čelnik, bivši premijer Robert Fico, pod pritiskom napustio premijersku poziciju 2018. na valu masovnih prosvjeda izazvanih brutalnim ubojstvima istraživačkog novinara i njegove zaručnice. Fico je obećao da će, ako bude izabran, prekinuti sa slanjem vojne potpore Ukrajini.

Europski dužnosnici upozoravaju da bi pobjede proruskih snaga u Slovačkoj i Austriji ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu mogle dati moćno oružje u njegovom ratu protiv Ukrajine, jer će mu olakšati pokušaje potkopavanja sankcija i europskih napora da pomogne Ukrajini.

“To bi bila katastrofa,” rekao je jedan viši dužnosnik Europske komisije iz regije.

Kicklu pobjeda nije garantirana. Zbog njegovih grubih nastupa, Kickl ima gotovo najniži rejting među svim austrijskim političarima. Nadalje, podrška Slobodarskoj stranci pokazala se kao nestabilnom u prošlosti, a njenu popularnost trenutno objašnjava frustriranost biračkog tijela disfunkcionalnošću trenutne vlade, a ne željom za preporodom pod vlašću ekstremne desnice.

Ipak, ne mogu se ignorirati nedavni uspjesi stranke.

Kickl je bio ministar unutarnjih poslova tijekom koalicijske vlade bivšeg kancelara Sebastiana Kurza i njegove Narodne stranke. Koalicija, koja je zaživjela 2017. godine, bila je kratkog vijeka. Kickl je i poznato ime u Bruxellesu – ali ne pamti ga se po dobrom. Jedan od njegovih najranijih poteza kao ministra bio je promjena austrijskih centara za registraciju azilanata u “centre za odlazak.”

Želi srušiti “besmislene” sankcije protiv Rusije

Predsjednica Europskog parlamenta, Roberta Metsola, austrijskim je medijima prošlog tjedna izjavila da “ozbiljno sumnja” u to koliko bi Kickl bio prikladan za bilo koju ministarsku poziciju.

“Jednostavno mu se ne može vjerovati,” rekla je Metsola.

Sljedeći redovni izbori u Austriji trebali bi se održati sljedeće jeseni, no tenzije unutar vladajuće koalicije kancelara Karla Nehammera podižu izglede za prijevremene izbore. Nehammerova stranka po trenutnim se anketama nalazi osam postotnih bodova iza Slobodarske stranke.

“Nisam preuzeo stranku kako bih vodio u anketama, nego kako bih pobjeđivao na izborima,” rekao je nedavno Kickl.

Obećao je da će iskoristiti veto Austrije u Europskom vijeću kako bi srušio, kako ih naziva, “besmislene” sankcije protiv Rusije.

Tijekom nedavnog posjeta Budimpešti, gdje se susreo sa svojim mentorom Orbanom, Kickl nije tajio da želi Austriju pretvoriti u još jednu verziju Mađarske, koju je hvalio kao “utočište nacionalne samoodređenosti i otpora protiv globalističke intervencije iz Bruxellesa.”

Slobodarska stranka, koju su osnovali bivši nacisti 50-ih godina prošlog stoljeća, a u međunarodnim je krugovima najpoznatija po takozvanom Ibiza skandalu koji je pozicije koštao Kicklovog prethodnika Hanza-Christiana Strachea – ima dugogodišnje veze s Rusijom. Strache je potpisao sporazum o partnerstvu s Putinovom strankom Jedinstvena Rusija 2016. godine.

Iako Kickl inzistira da taj sporazum više nije na snazi, on i drugi članovi stranke ne kriju svoj afinitet prema Rusiji. Stranka je u austrijskom parlamentu predložila čitav niz proruskih rezolucija od početka Putinove invazije na Ukrajinu, a objavila je i gomile priopćenje u posljednjih godinu dana u kojima poziva na ukidanje sankcija protiv Rusije.

Migracija ostaje najbitnija tema za Slobodarsku stranku. Broj tražitelja azila u Austriji se prošle godine utrostručio, što je najveći porast u bilo kojoj zemlji Europske unije, i to je problem koji dobro prolazi među glasačima.

U skladu s Kicklovom retorikom “tvrđave”, mnogi od prioriteta stranke temelje se na kulturnom identitetu. Jedna inicijativa za spašavanje malih austrijskih gostionica obećala je subvencije, no jedino onima koji služe “regionalne i tradicionalne specijalitete.”

Drugom inicijativom se željelo zabraniti da djeca na igralištima govore ijedan drugi jezik osim njemačkog.

Takve ideje austrijski mediji redovito ismijavaju, no prijedloge su mnogi glasači, očito, dobro prihvatili.

U siječnju je stranka završila druga u regionalnim izborima u Donjoj Austriji, najvećoj regiji u zemlji, prekinuvši tako dugogodišnju apsolutnu većinu Narodne stranke. To je natjeralo stranku desnog centra da uđe u koaliciju s ekstremnom desnicom u regiji.

Sličan scenarij se odigrao i nekoliko tjedana kasnije u saveznoj državi Salzburg, gdje je uspjeh na izborima Slobodarskoj stranci donio mjesto u regionalnoj vladi.

Na nacionalnoj razini, ipak, Kickl vjerojatno neće prihvatiti tek juniorsku poziciju. Stranka je već dvaput u posljednjih 25 godina pristala na takav dogovor, ušavši u koaliciju s Narodnom strankom, a obje koalicije rezultirale su unutarnjim razdorom u stranci i ogromnim skandalima.

Kickl kaže da je njegov cilj ovaj put jasan: on želi biti Volkskanzler – kancelar naroda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ