Putin u utorak i srijedu u posjetu Sjevernoj Koreji

Svijet 17. lip 202415:53 1 komentar
Anton Vaganov/REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin će u utorak i srijedu posjetiti Sjevernu Koreju, objavio je Kremlj, a riječ je o iznimno rijetkome putovanju koje ističe sve snažnije partnerstvo Moskve s tom nuklearnom državom.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un prošli je rujan, za vrijeme posjeta Dalekom istoku Rusije uputio poziv ruskome predsjedniku da posjeti njegovu zemlju.

Putin nije posjetio Pjongjang od srpnja 2000. godine.

“Na poziv predsjedavajućeg državnih poslova DNRK, Kim Jong Una, Vladimir Putin će od 18. do 19. lipnja boraviti u prijateljskom državnom posjetu Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji”, stoji u priopćenju Kremlja te se dodaje da će, nakon Sjeverne Koreje Putin 19. i 20 lipnja posjetiti i Vijetnam.

Rusija se iznimno trudi da javno istakne informaciju o obnovi svojih odnosa sa Sjevernom Korejom od početka rata u Ukrajini, koji je izazvao najveću krizu u odnosima Moskve i Zapada u zadnjih više od 60 godina. Takvo Putinovo dodvoravanje Kimu omogućuje mu da izaziva Washington i njegove azijske saveznike, istodobno osiguravajući opskrbu topništvom za nastavak rata u Ukrajini.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici kažu da je Sjeverna Koreja Rusiji isporučila oružje kako bi joj pomogla u borbi u Ukrajini, iako je Sjeverna Koreja opetovano odbijala te tvrdnje kao fikciju koju je izmislila zapadna propaganda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare