Putinove kćeri mogle bi se naći na udaru sankcija

Svijet 06. tra 202208:41
Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP

Europska unija raspravlja o uvođenju sankcija kćerima ruskog predsjednika Vladimira Putina, navode izvori za Bloomberg. Predloženi popis sankcioniranih osoba tek trebaju odobriti eurospke vlade pa je još uvijek podložan promjenama, a na popisu su političari, tajkuni i članovi njihovih obitelji.

Sankcioniranje Putinovih kćeri, Katerine i Marie, uvelike je simbolički potez jer je nejasno koliku imovinu ove imaju izvan Rusije. Riječ je o potezu kojim se želi privuči pažnja ruskog predsjednika, piše Bloomberg.

Malo toga se zna o Putinovim kćerima – imaju različita djevojačka prezimena, a Kremlj nikada nije potvrdio imena njegovih kćeri niti objavio njihove fotografije kao odraslih osoba.

VEZANA VIJEST

Putin je 2015. godine iznio nekoliko podataka o njima, navodeći da su obje diplomirale na ruskim sveučilištima i govore više jezika.

Marija Voroncova, starija kći, suvlasnica je tvrtke Nomenko, koja je uključena u većinski privatni investicijski projekt u zdravstvu, tvrde ljudi upoznati s tim. Katerina Tikhonova vodi institut za umjetnu inteligenciju na Moskovskom državnom sveučilištu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nije upoznat s prijedlogom o sankcioniranju Putinovih kćeri te da će pričekati dok to ne bude službeno objavljeno.

EU također planira uvesti sankcije i drugim subjektima, uključujući desetke subjekata u sektoru obrane i četiri banke koje su bile odsječene od globalnog platnog sustava SWIFT, ali još nisu u potpunosti sankcionirane, uključujući VTB Bank PJSC. Također se predlaže zabrana uvoza ruskog ugljena, piše Bloomberg.

Novi paket sankcija trebaju odobriti sve države članice.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar