Radikalna odluka: Ova država zabranjuje glazbu koja je prebrza ili prespora

Svijet 09. tra 202422:23 0 komentara
Unsplash/Maick Maciel

Vlasti u Čečeniji, republici u Ruskoj federaciji, najavile su zabranu glazbe koju smatraju prebrzom ili presporom.

Ministar kulture Musa Dadayev najavio je odluku o ograničavanju svih glazbenih, vokalnih i koreografskih skladbi na tempo u rasponu od 80 do 116 otkucaja u minuti (BPM) na sastanku u petak, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.

“Objavio sam konačnu odluku, dogovorenu s čelnikom Čečenske Republike Ramzanom Kadirovim, da od sada sva glazbena, vokalna i koreografska djela moraju odgovarati tempu od 80 do 116 otkucaja u minuti”, rekao je Dadayev prema TASS-u.

Prema Kadirovljevim direktivama, regija sada osigurava da su čečenske glazbene i plesne kreacije usklađene s “čečenskim mentalitetom i glazbenim ritmom”, s ciljem da se “narodu i budućnosti naše djece donese kulturna baština čečenskog naroda”, dodao je Dadayev .

Zabrana će značiti da će mnoge pjesme u glazbenim stilovima kao što su pop i techno biti zabranjene, piše CNN.

Čečenija se nalazi u regiji Sjevernog Kavkaza između Kaspijskog i Crnog mora. To je gotovo potpuno muslimanska republika, koja uključuje dio ruske granice s Gruzijom.

Kadirov je na čelu od 2007. godine i svoje je vrijeme na dužnosti koristio kako bi ugušio svaki oblik neslaganja.

Bilo je i izvješća o valovima nasilja nad gay muškarcima.

Početkom 2017. stručnjaci Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvali su vlasti da istraže tvrdnje da su gay muškarci bili meta i pritvarani, a lokalni mediji izvijestili su da su neki ubijeni zbog svoje seksualnosti.

Još jedan val progona LGBT osoba zabilježen je u siječnju 2019., kada su aktivisti rekli da su deseci muškaraca i žena privedeni i da je najmanje dvoje umrlo u pritvoru.

Kao odgovor, Kadirov je rekao da u njegovoj republici nema homoseksualaca, te da ako ih ima, treba ih odvesti iz regije.

Prokremaljski čelnik također je pokorio čečenski separatistički pokret koji se gotovo dva desetljeća borio za neovisnost od Rusije.

U srpnju 2020. američki State Department sankcionirao je Kadirova zbog njegove “umiješanosti u teška kršenja ljudskih prava”.

Prema izjavi tadašnjeg državnog tajnika Mikea Pompea, ministarstvo ima “opširne vjerodostojne informacije” o odgovornosti Kadirova “za brojna teška kršenja ljudskih prava koja datiraju unazad više od desetljeća, uključujući mučenje i izvansudska ubojstva”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!