“Generatori u Černobilu mogu osigurati rad objekta najviše 48 sati”

Svijet 09. ožu 202206:56 > 17:22 0 komentara
Genya Savilov / AFP

Danas je 14. dan ruske invazije na Ukrajinu. Dogovoren je prekid vatre tijekom dana kako bi se mogli evakuirati civili iz nekoliko gradova, uključujući i Kijev, Černihiv, Sumi, Harkiv i Mariupolj.

Posebno dramatično stanje je u Černobilu gdje je nukelarna elektrana ostala bez struje. Zbog vojnih akcija koje su u tijeku nije moguće izvršiti potrebne popravke i omogućiti napajanje.

Europska unija (EU) pripremila je novi paket sankcija kojima žele obeshrabriti rusku invaziju, a Rusija tvrdi da pripremaju brz odgovor na zapadne sankcije.

EU proširio sankcije Rusiji i Bjelorusiji

Rusija priprema odgovor na zapadne sankcije

Nuklearka Černobil je bez struje. Koje su moguće posljedice?

Može li svijet preživjeti bez ruske nafte i plina?

Objavljene nove snimke ruskog konvoja

TIJEK DOGAĐAJA

16:40 Zelenski: Djeca su pod ruševinama

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je bombardiranje dječje bolnice.

“Mariupolj. Izravan pogodak ruskih snaga u rodilište. Djeca su pod ruševinama. Zvjerstvo! Koliko dugo će još svijet biti suučenik i ignorirati ovaj teror? Zatvorite nebo odmah! Zaustavite ubijanje! Imate moć ali čini se da gubite ljudskost”, poručio je Zelenski.

16:30 U bombardiranju bolnice ima mrtvih

Ukrajinki zastupnik u parlamenti Dmitri Gurin rekao je BBC-u da je u ruskom bombardiranju dječje bolnice i rodilišta ubijeno i ranjeno puno žena.

16:15 Blokirana evakuacija iz Buče, pregovori u tijeku

Gradsko vijeće Buče, grada sjeverno od Kijeva, optužilo je ruske snage da blokiraju evakuaciju građana kroz dogovoreni evakuacijski koridor.

“Okupator blokira evakuaciju. Trenutno je ruska vojska blokirala 50 autobusa na parkiralištu i ne daju im da prođu. U tijeku su pregovori”, napisali su na Facebooku, a prenosi CNN.

“Podsjećamo da je humanitarni koridor dogovor na najvišem nivou”, dodaju.

Istovremeno, također u okolici Kijeva, evakuacija iz Irpina nastavlja se prema dogovoru, a iz susjednog Vorzela evakuirano je sirotište kao i rodilište.

16:10 Vlasti Mariupolja optužuju Ruse za bombardiranje dječje bolnice

Gradsko vijeće Mariupolja objavilo je video uništene dječje bolnice i rodilišta u gradu te optužilo ruske snage za bombardiranje ustanove.

“Šteta je enormna. Zgrada u kojoj su se donedavno liječila djeca potpuno je uništena. Još nemamo informacije o žrtvama”, napisali su.

Istu je informaciju u objavi potvrdio Pavlo Kirilenko, šef administracije Donecka.

Video razorene bolnice objavio je i predsjednik Zelenski.

16:05 Rusija priznala da je u Ukrajinu poslala i ročnike

Rusko ministarstvo obrane priznalo je da neki ročnici – muškarci koji su na služenju obaveznog roka – sudjeluju u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U Rusiji svi muškarci od 18 do 27 godina moraju odslužiti godinu dana vojnog roka, iako postoje iznimke.

Priznanje dolazi samo nekoliko dana nakon što je Vladimir Putin zanijekao da su ročnici uključeni u Ukrajinu, rekavši da se šalju samo profesionalni vojnici.

Ministarstvo obrane priopćilo je da su ukrajinske snage zarobile neke ročnike.

“Nažalost, otkrili smo nekoliko činjenica o prisutnosti ročnika u postrojbama koje sudjeluju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

“Praktički svi takvi vojnici su izvučeni”, dodaje se, obećavajući da će spriječiti ponavljanje situacije, prenosi BBC.

15:45 Njemačka neće slati ratne zrakoplove u Ukrajinu

Njemačka kaže da neće slati ratne zrakoplove u Ukrajinu, nakon što je SAD odbio ponudu Poljske da svoje avione MiG-29 ruske proizvodnje prebaci u Ukrajinu preko američke baze u Njemačkoj.

Kancelar Olaf Scholz kaže da je Njemačka “opskrbila sve vrste obrambenog materijala”, uključujući oružje, ali kaže da “definitivno ratni zrakoplovi nisu dio toga”.

15:43 “Generatori u Černobilu mogu osigurati rad objekta najviše 48 sati”

Generatori u nuklearnoj elektrani Černobil mogu osigurati rad objekta najviše 48 sati, priopćeno je iz Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine.

“Uključeni su generatori za napajanje sustava koji su važni za sigurnost. Dizelsko gorivo u agregatima trajat će 48 sati bez prestanka”, navodi se.

Zbog nestanka struje u Černobilu nemoguće je pratiti parametre nuklearne i radijacijske sigurnosti u postrojenjima objekta, navodi se u izvješću, a prenosi Interfax.

15:31 DW usporedio invaziju u Ukrajini s ratovima u RH i BiH

“Kao i danas u Ukrajini, dobro naoružana vojska je i u bivšoj Jugoslaviji poduzela ono što je vidjela kao svoju specijalnu operaciju protiv Slovenije. Bio je to uvod u dugotrajni rat”, piše Deutsche Welle u svojoj analizi u kojoj uspoređuje sličnosti i razlike u tim ratovima.

Više čitajte OVDJE.

15:25 Kako napreduju evakuacije?

Ukrajina i Rusija dogovorile su se o 12-satnom prekidu vatre u srijedu kako bi se omogućila evakuacija civila. BBC je opisao kako to izgleda na terenu.

Izjum – Regionalni dužnosnik tvrdi da je evakuacija civila “zaustavljena zbog ruskog granatiranja”.

Mariupolj – Ukrajinski ministar vanjskih poslova piše na Twitteru da Rusija nastavlja blokirati pokušaje evakuacije i dostavu humanitarne pomoći. BBC ne može provjeriti situaciju na terenu.

Sumi – Građani od jutra napuštaju grad u privatnim automobilima i autobusima, izvijestio je gradonačelnik.

Energodar – Konvoji u kojima su uglavnom žene i djeca uspješnbo napuštaju grad, naveo je gradonačelnik.

15:16 IAEA: Gubitak struje u Černobilu krši sigurnosni stup, ali nema kritičan utjecaj na sigurnost

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da događaji u Černobilu – nestanak struje – krše sigurnosni stup, ali da nema kritičnog utjecaja na sigurnost.

Navode da je toplinsko opterećenje bazena za skladištenje potrošenog nuklearnog goriva na dovoljnoj razini za učinkoviti odvod topline i bez električne energije.

1

15:07 Zaustavljena evakuacija u gradu sjeverno od Kijeva

Gradsko vijeće Buche, grada sjeverno od Kijeva, optužilo je ruske snage da blokiraju evakuaciju unatoč dogovoru o prekidu vatre i uspostavljanju humanitrarnog koridora.

“Okupatori remete evakuaciju. Ruska vojska trenutno je blokirala 50 autobusa na parkiralištu”, navodi se u objavi Gradskog vijeća, a prenosi CNN.

14:49 Britanski ministar obrane: Rusi su ostvarili samo jedan cilj

Britanski ministar obrane Ben Wallace komentirao je razvoj događaja u Ukrajini, navodeći da su Rusi “ostvarili samo jedan cilj”.

“Rusija je ostvarila samo jedan cilj, a to je zauzimanje Hersona. Iako su opkolili neke gradove poput Mariupolja, ne kontroliraju ih, a njihovu dominaciju u avijaciji spriječila je ukrajinska zračna obrana”, rekao je Wallace, a prenosi Sky News.

14:43 Koncert u centru Kijeva

Glazbenici Kijevskog simfonijskog orkestra pod ravnanjem dirigenta Hermana Makarenka održali su koncert pod nazivom “Slobodno nebo” na Trgu neovisnosti u centru Kijeva. Njime su još jednom htjeli poslati poruku NATO-u da se zatvori zračni prolaz iznad Ukrajine.

14:20 Ukrajinci imaju novo najdraže oružje – ruski AK-12

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije koje prikazuju ključne pojedince sa zarobljenim ruskim malokalibarskim oružjem, uključujući jurišne puške AK-74 i AK-47M, kao i ručne bacače RPG-7. Ali, jedno oružje, najnovija ruska jurišna puška AK-12, postalo je vrlo tražena nagrada na bojnom polju, ne samo zbog svojih sposobnosti već i zbog onoga što posjedovanje takvog oružja simbolizira.

Više čitajte OVDJE.

14:19 Ruski veleposlanik u BiH optužio šefa delegacije EU-a za provokaciju

Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov oštro je u srijedu optužio šefa delegacije EU u toj zemlji Johanna Sattlera za provokaciju jer je u jednom govoru kojega je održao dan ranije osudio agresiju Rusije na Ukrajinu.

Više čitajte OVDJE.

14:15 Predsjednica EK: Pooštrujemo sankcije Rusiji!

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je da se pooštravaju sankcije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Sankcije će se odnositi na 160 Rusa, uključujući oligarhe i članove Vijeća Ruske Federacije, na bjeloruski bankarski sektor, izvoz pomorske navigacijske tehnologije u Rusiju te na kripto imovinu.

13:40 KFC obustavlja ulaganja u Rusiji

Američki Yum Brands, matična tvrtka lanca zalogajnica Kentucky Fried Chicken (KFC), objavila je da obustavlja ulaganja u Rusiji, ključnom tržištu koje je brendu u 2021. godini donijelo najveće širenje od početka poslovanja.

Više čitajte OVDJE.

13:34 Fizičar o Černobilu: Nema povećane radijacije

Što se tiče Černobila, Dinko Babić, fizičar Instituta za medinska istraživanja, za N1 je kazao da na postajama Instituta nema povećane radijacije. Mjere 55 nanosiverta po satu, što je uobičajena razina.

13:21 Ministar poslao dramatičnu poruku o stanju u Černobilu

Dmitro Kuleba, ministar vanjskih poslova Ukrajine, na Twitteru je poslao dramatičnu poruku vezanu za stanje u nuklearnoj elektrani Černobil.

“Oštećena je jedina električna mreža koja napaja nuklearnu elektranu Černobil i sve njezine pogone. Nuklearka je izgubila opskrbu strujom. Pozivam međunarodnu zajednicu da bez odgode zahtijeva od Rusije prekid vatre i dozvoli popravke kako bi se mogla uspostaviti opskrba električnom energijom.

Rezervni generatori imaju kapacitet od 48 sati napajanja Černobila strujom, a nakon toga će se zaustaviti sustavi za hlađenje u skladišnim prostorima što će gotovo neizbježno dovesti do oslobađanja radijacijskog materijala u okoliš. Putinov barbarski rat ugrožava cijelu Europu. Mora odmah prestati!”

13:15 Privedeno stotine Ukrajinaca koji su prosvjedovali protiv okupacije Hersona

Ruska nacionalna garda privela je više od 400 Ukrajinaca koji su prosvjedovali protiv okupacije Hersona, priopćilo je ukrajinsko vojno zapovjedništvo.

U priopćenju se navodi da su stotine uhićene zbog prosvjeda u sada okupiranom Hersonu.

“Zbog žestokog otpora stanovnika Hersona, okupatori pokušavaju uvesti administrativno-policijski režim”, navodi se.

13:10 Rusi pucali na civile tijekom evakuacije

Nacionalna policija objavila je da su ruske snage počele pucatije tijekom evakuacije.

Rusi su pucali na policajce i civile tijekom evakuacije iz Demidiva (kijevska regija). Jedan policajac je ubijen, a dvije osobe su ranjene, priopćio je šef policije kijevske regije Andrij Nebitov, a prenosi Interfax-Ukraine.

12:57 Nuklearka Černobil je bez struje. Koje su moguće posljedice?

Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom objasnila je koje su moguće negativne posljedice isključenja struje u nuklearki.

Navode da je u skladištu pohranjeno oko 20.000 potrošenih gorivnih sklopova koji zahtijevaju konstantno hlađenje, što je moguće samo ako ima struje.

Više čitajte OVDJE.

12:51 Kremlj: Rusija je bila, jest i dalje će biti pouzdan jamac energetske sigurnosti

Rusija je bila i ostaje pouzdan jamac globalne energetske sigurnosti i njeguje reputaciju pouzdanog dobavljača energenata, rekao je u srijedu glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

Više čitajte OVDJE.

12:22 Upozorenje na opasnost od zračenja nakon nestanka struje u Černobilu

Ukrajinska državna nuklearna tvrtka upozorila je da bi radioaktivne tvari mogle biti ispuštene iz ugašene nuklearne elektrane Černobil jer ne može hladiti iskorišteno nuklearno gorivo nakon što je prekinuto napajanje, piše Al Jazeera.

Energoatom navodi da radovi na popravku priključka i ponovnom napajanju elektrane, koju su zauzele ruske trupe, nisu mogući jer se na tom području vode borbe.

12:12 Zelenski: Zapad će biti odgovoran za humanitarnu katastrofu ako ne zatvore zračni prostor

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novoj objavi na Facebooku ponovno je pozvao da se zatvori zračni prostor iznad Ukrajine te da će u suprotnom Zapad biti kriv za humanitarnu katastrofu.

Kako prenosi Sky News, zapadne zemlje procijenile su da bi moglo doći do veće štete ako bi došlo do obaranja ruskog aviona zbog zabrane letenja.

Zelenski je poručio da će strani ukrajinski partneri biti “odgovorni za humanitarnu katastrofu” ako ne zatvore zračni prostor nad Ukrjainom.

“Neprijatelj može uništiti zidove naših domova, naših škola, naših crkvi, može slomiti naša poduzeća. Ali, nikada neće slomiti i našu dušu, naša srca, našu sposobnost da živimo slobodno”, poručio je Zelenski.

12:06 Ukrajina objavila nove podatke o ruskim vojnim gubicima

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove informacije o ruskim vojnim gubicima.

Navode da su Rusi izgubili više od 12.000 vojnika, 317 tenkova, 1070 oklopnih vozila, 49 zrakoplova, 81 helikopter.

11:53 Rusija isključila Černobil s mreže?

Ukrajinska državna elektrana kaže da su ruske snage isključile nuklearnu elektranu iz mreže, prenosi Reuters.

Više o situaciji u Černobilu pročitajte OVDJE.

11:50 Gradonačelnik: Ljudi su počeli napuštati Sumi

Oleksandr Lisenko, gradonačelnik Sumija, rekao je da su građani počeli napuštati grad u privatnim automobilima.

Kako navodi BBC, oko 7.000 ljudi jučer je evakuirano iz grada, a dan je drugi dan kako stanovnici mogu napustiti grad nakon što je uspostavljen humanitarni koridor.

11:48 Svjetske kompanije masovno odlaze iz Rusije

Nizozemski proizvođač piva Heineken još jedan je u nizu velikih brendova koji napušta Rusiju. Poznate tvrtke, uključujući Netflix i Levi’s, već su obustavile prodaju ili prestale pružati usluge u Rusiji. Poslovanje u Rusiji jučer su, podsjetimo, obustavili i poznati brendovi Coca-Cola, McDonald’s i Starbucks. Svoje su trgovine u Rusiji privremeno zatvorili IKEA, H&M i Zara.

Više čitajte OVDJE.

11:47 Poljska: Članice NATO-a moraju zajedno odlučiti o slanju aviona Ukrajini

Slanje borbenih aviona Ukrajini mora ići preko NATO-a, rekli su u srijedu visoki poljski dužnosnici, nakon što je SAD odbio njihovu ponudu da Poljska svoje borbene avione pošalje u američku zračnu bazu radi isporuke Kijevu.

Više čitajte OVDJE.

11:25 EU priprema novi paket sankcija

Države članice Europske unije dogovorile su se oko noovih sankcija protiv ruskih čelnika i oligarha zbog invazije na Ukrajinu, javlja Reuters.

Sankcije bi trebale biti usvojene na summitu u četvrtak, a odnosit će se i na kriptovalute, javlja The Guardian. Također, tri bjeloruske banke bit će isključene iz Swifta, a nove sankcije ciljaju i pomorski sektor.

Više čitajte OVDJE.

11:22 OECD isključio Rusiju i Bjelorusiju iz radnih tijela

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je da je zbog ruske invazije na Ukrajinu suspendiralo sudjelovanje ruskih i bjeloruskih predstavnika u radnim tijelima.

Više čitajte OVDJE.

11:21 Rusi tvrde: SAD skriva komponente biološkog oružja u Ukrajini

Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, u srijedu je rekla da SAD provodi biološke programe u Ukrajini.

Više čitajte OVDJE.

11:16 Rusija tvrdi da bi svoje ciljeve radije postigla pregovorima

Rusko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da će se njihovi ciljevi u Ukrajini bolje postići razgovorima i da ne planiraju rušiti vladu zemlje, javlja Reuters.

Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je da je cilj da Ukrajina ima neutralan status koji bi radije stekli pregovorima te da se nada da će u sljedećem krugu postići značajniji napredak.

“Postignut je određeni napredak” u pregovorima kojima se želi “što je moguće prije zaustaviti bezumno prolijevanje krvi i otpor ukrajinskih oružanih snaga”, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.

10:38 Ukrajina obustavlja izvoz mesa, šećera, soli…

Ukrajinska vlada obustavila je izvoz raži, ječma, heljde, prosa, šećera, soli i mesa do kraja ove godine, navodi se u rezoluciji vlade objavljenoj u srijedu, prenosi Reuters.

Više čitajte OVDJE.

10:33 Ukrajinska tvrtka nudi milijun dolara za svaki zarobljeni ruski vojni avion

Državni koncern Ukroboronprom, strateški proizvođač oružja i vojne opreme u Ukrajini, ponudio je milijun američkih dolara za svaki zarobljeni ruski vojni avion.

Više čitajte OVDJE.

10:20 N1 u Ukrajini: Na stanici za vlak za Poljsku nekoliko stotina metara dugačak red

Naša reporterka Ana Mlinarić iz Lavova izvještava o stanju u ratom zahvaćenoj Ukrajini.

“Uspjeli smo se probiti do perona 5 s kojeg kreću vlakovi za Poljsku. Na stanici je nekoliko stotina metara dugačak red, stoji upozorenje da se čeka minimalno 8 sati, a žene i djeca imaju prednost. Svakih pola sata ide po jedan vlak. Puno je osiguranja, vojske, puno volontera, dijele se topli napitci, s obzirom na to da je izuzetno hladno. Ljudi su satima putovali do Lavova, a onda satima čekaju da ih se prebaci negdje drugdje”, rekla je naša reporterka.

Više čitajte OVDJE.

10:02 Evakuacija moguća u nekoliko područja

Ukrajina je pristala na prekid vatre od 12 sati u srijedu kako bi se provela evakuacija civila, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Kako piše CNN, primirje će omogućiti civilima da pobjegnu kroz “zelene koridore” u sljedećim područjima:

Energodar-Zaporižja

Sumi-Poltava

Mariupolj-Zaporižja

Volnovakha-Pokrovsk

Izium-Lozova

Vorzel, Bucha, Irpin, Borodjanka, Hostomel-Kijev

9:55 UN: Oko 2,2 milijuna izbjeglica napustilo zemlju

Agencija UN-a za izbjeglice procjenjuje da je od početka ruske invazije do danas između 2,1 i 2,2 milijuna izbjeglica napustilo Ukrajinu.

Iz UN-a dodaju da se izbjegličkom valu ne nazire kraj, prenosi Sky News.

9:53 Kako sankcionirati Rusiju, a da ne stradaju i hrvatske tvrtke?

Domaće su tvrtke lani izvezle u Rusiju oko 1,5 milijardi kuna, dok je vrijednost uvoza bila više nego dvostruko veća, piše u srijedu Večernji list, ističući da Vlada traži model kako sankcionirati Rusiju, a da ne stradaju i hrvatske tvrtke.

Više čitajte OVDJE.

9:51 Ministar zdravstva: U 13 dana oštećena 61 bolnica

Viktor Liaško, ukrajinski ministar zdravstva, objavio je da je u 13 dana rata oštećena 61 bolnica u Ukajini.

“Teroristi zanemaruju bilo kakve ljudske vrijednosti i kontinuirano uništavaju bolnice i napadaju liječnike u Ukrajini”, naveo je.

“61 bolnica oštećena je u 13 dana rata. To je još jedan primjer potpunog kršenja svih postojećih međunarodnih humanitarnih zakona; njih pokreće samo mržnja”, naveo je ministar, dodajući da liječnici izvode operacije pod mecima.

9:37 IAEA više nema kontakt sa sustavima za monitoring u Černobilu

Bivša ukrajinska nuklearna elektrana u Černobilu sve je više izolirana od vanjskog svijeta otkako su je zauzele ruske snage, upozorava IAEA.

Više čitajte OVDJE.

9:36 Rusija priprema brz odgovor na zapadne sankcije

Rusija upozorava da radi na brzom odgovoru na zapadne sankcije. Navode da će njihov odgovor biti brz te da će se osjetiti i u najosjetljivijim područjima, prenosi The Guardian.

Više čitajte OVDJE.

9:07 Rusija pristala na prekid vatre na humanitarnim koridorima od 9 do 21 sat

Potpredsjednik ukrajinske vlade rekao je da je Rusija pristala na prekid vatre na humanitarnim koridorima u razdoblju od 9 do 21 sat po lokalnom vremenu (od 8 do 20 sati po našem vremenu), prenosi The Guardian.

Šef ruskog centra za obranu, Mihail Mizincev rekao je, kako prenosi novinska agencija Tass, da će ruske snage “poštivati režim prekida vatre” od 10 sati ujutro po moskovskom vremenu kako bi osigurale siguran prolaz za civile koji žele napustiti Kijev, Černihiv, Sumi, Harkiv i Mariupolj.

F.Z./N1

9:03 Sastanak Lavrova i Kulebe

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba sastat će se u Turskoj, potvrdilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. To će biti njihov prvi sastanak od početka ruske invazije 24. veljače, javlja BBC.

Sastank bi trebao biti održan 10. ožujka, dan prije diplomatskog foruma.

9:00 Prvi strani ministar došao ratovati u Ukrajinu

Bivši gruzijski ministar obrane Irakli Okruašvili pridružio se Međunarodnoj legiji ukrajinske vojske.

Više čitajte OVDJE.

8:59 Zelenski: Svaki cent plaćen Rusiji pretvara se u projektil

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je odluku SAD-a kojom se zabranjuje uvoz ruske nafte, prirodnog plina i ugljena.

“Treba biti jasan, svaki cent plaćen Rusiji pretvoren je u metke i projektile koji lete prema suverenim državama”, poručio je Zelenski.

Više čitajte OVDJE.

8:48 Ana Mlinarić iz Lavova: U gradu su tisuće izbjeglica, većina ih želi u Poljsku

Već 14. dan traje ruska invazija na Ukrajinu. Sve detalje donosi naša Ana Mlinarić iz Lavova.

Tisuće ljudi, možda čak i više od milijun njih, prošle su kroz Lavov posljednih 14 dana otkako traje ruska invazija. Građani sve informacije mogu dobiti na punktovima na željezničkom kolodvoru, a tu se dijele i hrana i čaj. Također, postoje punktovi za grijanje.

Više čitajte OVDJE.

8:44 Ukrajinski parlament: Rusi muče osoblje u nuklearki

Ukrajinski parlament objavio je da je nove informacije o stanju u nuklearnoj elektrani Zaporižja.

“Osoblje nuklearke izvijestilo je da ih muči ruska vojska, naveo je ministar energetike Herman Haluščenko. Ruska vojska natjerala je zarobljenike da snime video koji planiraju koristiti kao propagandu da opravdaju svoje zločine.”

8:37 U zračnom napadu u Sumiju ubijene 22 osobe

U ruskom zračnom napadu u gradu Sumiju ubijene su 22 osobe, uključujući i troje djece, javlja BBC.

Guverner ove regije Dmitro Živitski navodi da je Rusija tijekom noći bombardirala stambeno područje na sjeveroistoku grada, opisujući incident kao “masovno ubojstvo”.

U jednoj kući je ubijeno devet osoba. Potpuno je uništeno šest kuća, a djelomično je uništeno još 20-ak kuća.

8:34 Gdje se trenutno vode borbe?

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je nove operativne informacije.

“Počeo je 14. dan herojskog otpora ukrajinskog naroda protiv ruske invazije”, navode.

U sjevernom i sjeverozapadnom smjeru nastavljaju se sukobi u regiji Polisja i Volin te u naseljima Nižin, Ivanytsia, Trostjanec, a nastavlja se i obrana grada Černihiva. Ukrajinske snage nastavljaju braniti i glavni ukrajinski grad Kijev.

Ukrajinske obrambene snage nastavljaju s operacijama na jugu države gdje pokrivaju državnu granicu Ukrajine i obalu, gdje brane aerodrome i kritičnu infrastrukturu.

Na ostalim područjima skupine postrojbi provode stabilizacijsku operaciju i izvršavaju zadaće teritorijalne obrane, navode iz ministarstva.

“U Berdjansku je neprijatelj počeo distribuirati propagandne materijale usmjerene na diskreditaciju vojnog i političkog vodstva naše države”, navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva.

U Hersonu je otkriveno da su se ruski civili prerušili u civile i krenuli u smjeru grada Nikolajeva.

Prema dostupnim informacijama, među osobljem okupacijskih snaga širi se panika zbog velikih gubitaka u ljudstvu i opremi, navodi ukrajinsko ministarstvo obrane.

8:25 Nova nada za civile iz pet gradova: Rusi kažu da će prekinuti vatru da izađu

Rusija bi u srijedu ujutro od 8 sati po srednjoeuropskom vremenu trebala osigurati humanitarne koridore za civile koji bježe iz Kijeva i još četiri druga ukrajinska grada.

Šef ruskog centra za obranu, Mihail Mizincev rekao je, kako prenosi novinska agencija Tass, da će ruske snage “poštivati režim prekida vatre” od 10 sati ujutro po moskovskom vremenu kako bi osigurale siguran prolaz za civile koji žele napustiti Kijev, Černihiv, Sumi, Harkiv i Mariupolj.

Više čitajte OVDJE.

8:24 500 žena potpisalo Apel za mir: Ovo zajednički krik, rat mora stati odmah

Feministikinje i mirovne aktivistkinje iz Hrvatske pokrenule su prvog dana invazije na Ukrajinu Apel za mir, a dosad ga je podržalo gotovo 500 žena iz postjugoslavenskih zemalja i iz svijeta.

Apel je odmah upućen najvišim državnim institucijama u Hrvatskoj i svijetu, brojnim veleposlanstvima uključujući ona Ruske Federacije i Bjelorusije te međunarodnim feminističkim i mirovnim mrežama i organizacijama. Tisuće aktivistica iz svijeta – od Japana do Južne Amerike i žena različitih vokacija objavilo je ovaj Apel na svojim portalima te ga i dalje dijele, kažu organizatori inicijative.

Više čitajte OVDJE.

8:21 Rusi tvrde da imaju novi dokaz da je Ukrajina planirala napad na Donbas

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je pribavilo tajne dokumente koji “dokazuju” da je Kijev planirao napad na separatiste koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini, piše BBC.

Novinska agencija Reuters navodi da je ministarstvo objavilo šest stranica dokumenata koji “dokazuju” da je Kijev planirao vojni napad na pobunjeničke regije u Donbasu koje podržava Rusija.

Reuters navodi da ne može neovisno potvrditi valjanost dokumenata, u kojima se čini da ocrtavaju borbene pripreme za taktičke vojne jedinice.

Više čitajte OVDJE.

8:16 Zelenski: Svijet ne vjeruje u budućnost Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno se oglasio na Facebooku.

“Svijet ne vjeruje u budućnost Rusije, ne govori o njoj. Pričaju o nama. Oni nam pomažu. Spremaju se podržati našu obnovu.

Poslije rata. Jer svi su vidjeli da će za ljude koji se tako herojski brane sigurno doći i ovo poslije rata”, poručio je Zelenski.

8:13 Prva dama Ukrajine u otvorenom pismu: Agresor Putin mislio da nas može pokoriti

Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska objavila je otvoreno pismo u kojem osuđuje masovno ubijanje ukrajinskih civila.

Zelenska piše da je bilo “nemoguće povjerovati” da će se ruska invazija uopće dogoditi i da je to milijune ljudi, napose djecu, gurnulo u “strašnu realnost”.

Više čitajte OVDJE.

8:12 Rusi nisu ostvarili ozbiljan napredak prema Kijevu, 4 grada opkoljena

Britansko ministarstvo obrane kaže da, iako se borbe nastavljaju u blizini Kijeva, ruske snage ne uspijevaju napraviti nikakav ozbiljan proboj.

Harkiv, Černihiv, Sumi i Mariupolj i dalje su okruženi ruskim snagama, a ruska vojska nastavlja granatirani ove gradove.

Iz ministarstva navode da su ukrajinske zračne snage ostvarile priličan uspjeh u borbi protiv ruskih modernih borbenih zrakoplova.

#social-embed_1

8:04 Nova upozorenja na zračne napade

Upozorenja o zračnom napadu ponovno su se čule u Harkivu i Vinici, javlja The Kyiv Independent. Znak je to građanima da se što prije skolne u najbliže bunkere i skloništa zbog opasnosti od zračnih napada.

8:02 Američki novinari napustili Rusiju

The New York Times prvi put u cijelome stoljeću neće imati novinare u Rusiji, čime su se pridružili onima koji su napustili tu zemlju. Ruske vlasti onemogućile su izvještavanje tako što su kriminalizirale prozivanje invazije na Ukrajinu ratom. Onima koji to učine prijeti do 15 godina zatvora.

Više čitajte OVDJE.

7:59 Vučić: Čekam da vidim Putinov odgovor

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji Fokus na televiziji B92, gdje je govorio o aktualnim temama. Poručio je da bi volio kazati kako će se smiriti situacija u Ukrajini, ali da takvo što za sada nije izgledno.

Više čitajte OVDJE.

7:42 EP: Europa ne smije više ovisiti o ruskom plinu

Europa mora prestati biti ovisna o ruskom plinu, složili su se europarlamentarci u utorak navečer prilikom rasprave o rastu cijena energenata, nakon odluke SAD-a da uvede embargo na rusku naftu i plin i slične odluke iz Londona o postupnom ukidanju uvoza do kraja 2022.

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici u utorak raspravljali o rastu cijena energenata i manipuliranju na tržištu plina, čije su cijene dosegnule svoj vrhunac u prosincu 2021., kada su bile četiri i pol puta više nego u siječnju 2021, kako stoji u tekstu upućenom Europskoj komisiji, iza kojeg stoji Cristian-Silviu Busoi, predsjednik Odbora za industriju, istraživanje i energetiku.

Više pročitajte OVDJE.

7:23 Iz Ukrajine dosad izbjeglo 800.000 djece

Organizacija Save the Children objavila je da je oko 800.000 djece među dva milijuna ljudi koji su pobjegli iz Ukrajine nakon što je počela ruska invazija. Mnogi od njih putuju sami i dolaze bez pratnje, upozorava agencija.

Više pročitajte OVDJE.

7:19 Prva uspješna evakuacija

Tisuće građana Sumija na sjeveroistoku Ukrajine uspješno su evakuirani nakon što je Rusija pristala na prekid vatre, a humanitarni koridori otvoreni. Evakuacija je počela u utorak ujutro, a busevi su išli prema gradu Poltavi, koji se nalazi južnije i dalje od linija napada.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je na sigurnom oko 5.000 ljudi, prenosi BBC.

7:05 Rusija: U 8 prekid vatre

Rusija će prestati pucati od 7 ujutro po GMT (10 ujutro po moskovskom vremenu, 8 sati po našem vremenu) kako bi olakšala humanitarne koridore, objavila je ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na visokog ruskog dužnosnika. Informacije o koridorima iz Kijeva, Černihiva, Sumija, Harkova i Mariupolja bit će poslane potpredsjednici ukrajinske vlade Irini Veresčuk, dodao je dužnosnik.

U utorak su ukrajinski dužnosnici rekli da je rusko granatiranje ponovno onemogućilo civilima korištenje koridora, unatoč dogovoru postignutom u ponedjeljak.

7:00 Sirene diljem Ukrajine

Sirene za zračni napad oglasile su se u Kijevu, Černihivu, Lubniju, Poltavi i Vasilkivu, prema nekoliko lokalnih ukrajinskih medija.

Alarmi signaliziraju potencijalnu opasnost od zračnih napada i upozorenje su stanovnicima da se sklone u bunkere ako već nisu tamo.

Ranije je BBC izvijestio da su neki novinari na društvenim mrežama pisali da su čuli eksplozije u Kijevu. Lokalni ukrajinski mediji to još nisu objavili.

6:58 Nove snimke konvoja

Kompanija Maxar Technology objavila je nove satelitske snimke. Kako piše Sky News čini se da se na snimkama vidi ruski konvoj u blizini zračne luke Antonov, koja se nalazi nedaleko Kijeva.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!