Ratna mornarica objavila video: Kineski brod presjekao put američkom razaraču

Svijet 05. lip 202308:18 1 komentar
Ilustracija/Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Američka ratna mornarica objavila je video za koji kaže da prikazuje "nesiguran kineski manevar u Tajvanskom tjesnacu u kojem je brod kineske mornarice oštro presjekao putanju američkog razarača". Tvrde da se to dogodilo tijekom vikenda i da je američki brod morao usporiti kako bi izbjegao sudar.

SAD navodi da se incident dogodio u subotu dok su američki razarač USS Chung-Hoon i kanadska fregata HMCS Montreal provodili takozvani tranzit kroz tjesnac između Tajvana i kontinentalne Kine pod nazivom “sloboda plovidbe”, piše AP.

Kina tvrdi da je demokratski samoupravni otok Tajvan dio kineskog teritorija i tvrdi da je tjesnac kineske isključive gospodarske zone, dok SAD i njegovi saveznici redovito plove i nadlijeću prolaz.

Video prikazuje kako kineski brod presijeca put američkom brodu

Tijekom subotnje plovidbe kineski razarač s navođenim projektilima pretekao je Chung-Hoon s lijeve strane, a zatim skrenuo preko pramca na udaljenosti od nekih 137 metara, prema američkom Indo-Pacifičkom zapovjedništvu. “Američki razarač održao je kurs, ali je smanjio brzinu na 10 čvorova kako bi izbjegao sudar”, rekla je vojska.

Na videu objavljenom danas vidi se kako kineski brod presijeca put američkog broda, a zatim se ispravlja i kreće u paralelnom smjeru. Indijsko-pacifičko zapovjedništvo priopćilo je da su akcije prekršile pomorska pravila sigurnog prolaza u međunarodnim vodama. Kineski brod nije pokušao sličan manevar na kanadskoj fregati, koja je plovila iza američkog razarača, piše Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ