Rođena nova republika: Prisegnula prva predsjednica u povijesti Barbadosa

Svijet 30. stu 202107:04
REUTERS

Stupanjem na dužnost izabrane predsjednice Sandre Mason, prve u svojoj povijesti, mali karipski otok Barbados u ponedjeljak točno u ponoć po lokalnom vremenu postao je republika, prekinuvši i posljednje spone s Velikom Britanijom nakon četiri stoljeća kolonijalne podčinjenosti.

Nova je republika rođena s posljednjim otkucajem ponoći – 05 sati po srednjoeuropskom vremenu – nakon što je na krcatom Trgu heroja u Bridgetownu spuštena britanska kraljevska zastava a podignuta predsjednička.

Konačnom prijelazu tog otoka rajskih plaža i ruma s monarhije na republiku nazočio je i princ Charles, britanski prestolonasljednik.

Odbacivanje Elizabete II., kojoj i dalje ostaje 15 kraljevina – uključujući Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu i Jamajku – Barbados smatra posljednjom etapom procesa oslobađanja demona svoje kolonijalne prošlosti.

Nakon raskošnog glazbeno-scenskog programa upotpunjenog govorima u slavu kraja kolonijalizmu, u sjeni zgrade parlamenta, Sandra Mason prisegnula je kao prva predsjednica Barbadosa.

Rođenje republike, točno na 55. obljetnicu proglašenja neovisnosti, dokida praktički sve kolonijalne spone koje su taj sićušni otok držale podčinjenim britanskoj monarhiji od kad ga je jedan engleski brod 1625. godine prisvojio za kralja Jamesa I.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.