Rumunjski premijer smijenio ministra zdravstva zbog upravljanja epidemijom

Svijet 14. tra 202115:05
maska, zaštitne maske, koronavirus, covid
Unsplash/ilustracija

Rumunjski premijer Florin Citu u srijedu je smijenio ministra zdravstva jer želi ojačati povjerenje u državne ustanove dok zemlja pokušava suzbiti epidemiju covida, no tim potezom mogao bi ugroziti koalicijsku vladu desnog centra.

Smijenjen je ministar zdravstva Vlad Voiculescu, što je prva velika izmjena u vladajućoj koaliciji nakon izbora u prosincu kada su vladu formirali Cituovi liberali, blok desnog centra USR-Plus, koji podupire ministra, te stranka etničkih Mađara UDMR.

Te tri skupine imaju oko 56 posto glasova u parlamentu, ali im većina ovisi o suglasju stranačkih lidera o važnim pitanjima.

“Da bismo se uspješno borili protiv pandemije, uvijek sam govorio, potrebno je povjerenje u državne institucije”, rekao je Citu pošto je smijenio Voiculescua.

“Da bi povjerenje u državne institucije potrajalo, odlučio sam smijeniti čovjeka na čelu ministarstva zdravstva. Snažno vjerujem u vladajuću koaliciju”, rekao je Citu bez drugih pojedinosti.

Voiculescu, 37-godišnji ekonomist, obećao je funkcioniranje zdravstvene skrbi i državnih bolnica učiniti transparentnijim no izložen je kritikama političara i politički imenovanih ravnatelja bolnica.

Voiculescu je počeo zapošljavati nove ljude na čelu agencija za zdravstveno osiguranje koje nadziru milijarde eura za zdravstvo. Mnogi od njih odabrani su po političkoj pripadnosti, kažu promatrači.

Rumunjska zdravstvena infrastruktura najnerazvijenija je u Europskoj uniji. Svaki četvrti Rumunj nema dostatan pristup temeljnim zdravstvenim uslugama, a deseci tisuća liječnika i medicinskih sestara potražili su bolje plaćen posao u inozemstvu.

Citu je rekao da će dužnost ministra zdravstva preuzeti potpredsjednik vlade i čelnik USR-Plus Dan Barnar.

Voiculescu za sad nije komentirao svoju smjenu koju su zastupnici USR-Plus nazvali su agresivnim činom.

Sjednica vlade planirana za srijedu je odgođena.

Dva požara i neispravni respiratori u covid bolnicama u studenom, siječnju te nešto ranije ovaj tjedan razlog su smrti ili ozljeđivanja desetaka bolesnika.

I prije pandemije, rumunjski zdravstveni sustav bio je prenapregnut, opterećen korupcijom, neučinkovitim i politiiziranim upravljanjem podijeljen između lokalnih i središnjih vlasti.

Oko 13.360 oboljelih od covida-19 u srijedu je bilo u bolnicama diljem Rumunjske, od kojih 1.521 na odjelima intenzivne skrbi. Rumunjska je prijavila 1,01 milijun oboljelih i 25.605 umrlih s koronavirusom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar