Rusi oslobodili Hrvata zarobljenog u Ukrajini, već sletio u Saudijsku Arabiju

Svijet 21. ruj 202218:483 komentara
Izvor: STR / UKRAINE PRESIDENCY / AFP

Rusija je oslobodila 10 ratnih zarobljenika koje su zarobile ruske snage u Ukrajini, prema saudijskom dužnosniku čije riječi prenosi The Guardian, a među oslobođenim zarobljenicima je i Hrvat.

On je već s devet drugih stranih državljana zrakoplovom sletio u Saudijsku Arabiju.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obaviještava kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju. Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja”, priopćili su iz MVEP-a.

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković potvrdio je da je telefonirao s Prebegom.

“Upravo sam telefonski razgovarao s Vjekoslavom Prebegom, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva. Radujemo se svi što se sutra vraća u Hrvatsku! Zahvaljujem vlastima u Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na suradnji i pomoći, kao i hrvatskoj diplomaciji na uloženim naporima”, poručio je Plenković.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman komentirajući ovu vijest kazao je da je premijer o oslobađanju Prebega razgovarao s ukrajinskim državnim vrhom pri posjeti u svibnju.

Guardian prenosi da su oslobođeni američki, britanski, švedski, hrvatski i marokanski državljani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar