Rusija osumnjičena za ometanje GPS signala za tisuće zrakoplovnih letova

Svijet 24. tra 202421:39 0 komentara
REUTERS/Tingshu Wang

Tisuće komercijalnih letova zračnih prijevoznika u Europi navodno su imali blokirane GPS podatke, a sumnja se da je Rusija izvršila elektroničke napade usred rata u Ukrajini, tvrde izvješća britanskih medija.

Gotovo 3800 letova koji su polazili ili su dolazili u Ujedinjeno Kraljevstvo imalo je blokiran GPS signal od kolovoza, s desecima tisuća drugih letova koji su letjeli iznad Baltičkog mora koji su doživjeli istu sudbinu otprilike u istom razdoblju, navodi se u izvješću koje je u ponedjeljak objavio The Guardian, a prenosi Newsweek.

Baltičko more, koje su neki prozvali “NATO jezero” zbog nedavnog pridruživanja Finske i Švedske savezu, bilo je žarište regionalnih napetosti tijekom ukrajinskog rata. S izuzetkom ruske eksklave Kalinjingrad, svaka nacija s baltičkom obalom sada je članica NATO-a.

Britanski tabloid The Sun izvijestio je da analiza s web stranice GPSJAM.org pokazuje da je približno 46.000 letova imalo problema sa svojim navigacijskim podacima iznad Baltika od kolovoza do ožujka, iako je nejasno kakvu je ulogu Rusija odigrala, ako je ikakvu.

Odredišta s najvećim rizikom od blokade GPS-a navodno uključuju Poljsku, Latviju, Litvu, Estoniju i dijelove Finske. Turska, daleko od Baltika, ali još uvijek relativno blizu ratne zone na Crnom moru, također se smatra odredištem visokog rizika.

Netočni GPS podaci predstavljaju potencijalni sigurnosni rizik za zrakoplov jer se sustav koristi za pomoć pri navigaciji praćenjem lokacije. Međutim, stvaran rizik od ometanja GPS-a za sigurnost letova je minimalan, budući da zrakoplovi, posebno oni koji rade komercijalno, nose nekoliko dodatnih sustava koji prate lokaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!