SAD, Južna Koreja i Japan provode pomorske vježbe zbog prijetnji Sjeverne Koreje

Svijet 12. tra 202408:24 0 komentara
Iranian Army office / AFP

Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Države održavaju dugo planirane zajedničke pomorske vježbe koje uključuju američki nosač zrakoplova kako bi osigurali spremnost protiv nuklearnih i raketnih prijetnji iz Sjeverne Koreje, priopćila je u petak južnokorejska mornarica.

Sjeverna Koreja ubrzava razvoj oružja, testirajući hipersonične projektile na kruto gorivo prošli tjedan, a čelnik Kim Jong Un rekao je u srijedu da je sada vrijeme da budemo spremniji za rat nego ikad, navodeći nestabilnu geopolitičku situaciju.

“Snage koje sudjeluju provode vježbe protupodmorničkog ratovanja kako bi poboljšale svoje odgovore na podvodne prijetnje Sjeverne Koreje, uključujući podmornice i balističke projektile koji se lansiraju s podmornica”, objavila je južnokorejska mornarica.

Na dvodnevnim vježbama u međunarodnim vodama između Južne Koreje i Japana od četvrtka sudjeluju nosač zrakoplova Theodore Roosevelt i razarači Howard, Russell i Daniel Inouye, te ratni brodovi azijskih susjeda.

Obuka, čiji je cilj pojačati njihovu zajedničku sposobnost da odgovore na prijetnje Sjeverne Koreje, slijedi višegodišnji zajednički plan vježbi postavljen nakon prošlogodišnjeg trostranog samita, priopćila je južnokorejska mornarica.

Tri mornarice također su izvele pomorske vježbe namijenjene blokiranju sjevernokorejskog ilegalnog prijevoza oružja za masovno uništenje, te vježbe traganja i spašavanja za pomoć brodovima u nevolji.

U Washingtonu, Južnoj Koreji i SAD-u dužnosnici obrane održali su godišnje razgovore o obrani u četvrtak, potvrđujući planove za vježbe koje simuliraju sjevernokorejsku uporabu nuklearnog oružja u nadolazećim ljetnim vježbama, dodalo je ministarstvo obrane Seula.

Na samitu u Camp Davidu prošlog kolovoza, čelnici triju zemalja složili su se organizirati godišnje vježbe iz više domena, razmjenjivati ​​informacije u stvarnom vremenu o sjevernokorejskim lansiranjima projektila i pokrenuti vruću liniju za komunikaciju u kriznim situacijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!