Šef NATO-a o dvostrukim standardima Zapada: Ratovi u Ukrajini i Gazi su različiti na puno načina

Svijet 28. stu 202321:31 1 komentar
Odd ANDERSEN / AFP, Ilustracija

Predsjednik NATO saveza, Jens Stoltenberg, odgovarajući na optužbe o dvostrukim standardima Zapada, rekao je u utorak da se u svim sukobima mora primjenjivati međunarodni zakon, no da su ratovi u Ukrajini i Gazi vrlo različiti.

Arapski čelnici optužili se zapadne zemlje da se ne pridržavaju istih standarda po pitanju izraelskog rata u Gazi, koji je pokrenut kao odgovor na Hamasov napad 7. listopada, kakve su primjenjivali po pitanju ruskog rata u Ukrajini.

“Moja poruka je da se međunarodni zakon, humanitarni zakon, mora poštovati u svim sukobima i da se civilni životi uvijek moraju štititi”, ustvrdio je Stoltenberg.

Obraćajući se na konferenciji za medije u sjedištu sjevernoatlantskog vojnog saveza u Bruxellesu, Stoltenberg je rekao da je također “važno prepoznati da su situacija u Gazi i situacija u Ukrajini različite na puno načina.”

“Ukrajina nikad nije bila prijetnja Rusiji, Ukrajina nikad nije napala Rusiju”; rekao je.

“Ruska invazija na Ukrajinu bila je ničim izazvana, cjelovita invazija druge zemlje”, dodao je. “Tako da, naravno, Ukrajina ima pravo na samoobranu protiv neisprovociranog napada i na zaštitu svoga teritorijalnog integriteta.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare