Sigurnosni stručnjak: Zbog Putinovih problema povećan rizik od nuklearnog napada

Izvor: Rokas Tenys / Alamy / Alamy / Profimedia

Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost i veleposlanik pri UN-u John Bolton rekao je da se ruski predsjednik Vladimir Putin nalazi u većim problemima nego ikad prije od početka invazije na Ukrajinu.

Govoreći o ruskoj aneksiji četiri okupirana područja na istoku i jugu Ukrajine, i to nakon niza referenduma koje su Kijev i Zapad opisali kao sramotne, John Bolton je za Sky News rekao: “Putin je očito mislio da će to pomoći rastu morala među Rusima, ali i kao osnova za buduće granice s Ukrajinom.

VEZANE VIJESTI

Međutim, s Putinovog stajališta, bitke se sad odvijaju na ruskom teritoriju i ruska vojska ne prolazi dobro.”

Istaknuo je da problemi u kojima se nalazi, samo povećavaju rizik od upotrebe nuklearnog oružja:

“Bez sumnje smatram da to sve povećava Putinove probleme u domaćoj politici i povećava mogućnost upotrebe nuklearnog oružja. Mislim da Putin događanja na onome što smatra “ruskim tlom” vidi kao prijetnju režimu, a to su uvjeti u kojima se i povećava mogućnost upotrebe nuklearnog naoružanja.”

Upitan kakav bi odgovor Amerikanaca mogao biti, rekao je: “Ne mora to biti odgovor nuklearnim oružjem, sve ovisi o tome što Rusi naprave. No, mislim da možemo otvoreno reći da će si Vladimir Putin potpisati oproštajno pismo ako odobri upotrebu nuklearnog oružja. Jako je važno da napravimo sve da se odvrati od toga. Inače će lekcija, koja će se naučiti u Kini, Iranu i Sjevernoj Koreji, biti potpuno pogrešna.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.