Sjeverna Koreja zaustavila nuklearni reaktor: “Možda izvlače plutonij za oružje”

Svijet 05. lis 202311:39 0 komentara
REUTERS/Kyodo/ilustracija

Sjeverna Koreja zaustavila je nuklearni reaktor u svojem glavnom atomskom kompleksu, moguće radi izvlačenja plutonija koji bi se mogao koristiti za oružje reprocesiranjem istrošenih gorivnih šipki, navodi se u izvješću južnokorejskog lista u četvrtak koji se poziva na izvor u vladi.

Rad nuklearnog reaktora od 5 megavata u nuklearnom kompleksu Yongbyon obustavljen je od kraja rujna, prema obavještajnoj procjeni američkih i južnokorejskih vlasti, navodi se u izvješću.

“Južna Koreja i SAD vjeruju da bi to mogao biti znak ponovne obrade koja se provodi kako bi se dobio plutonij za oružje”, citirao je list Donga Ibo vladin izvor.

Ponovna obrada istrošenih gorivih šipki uklonjenih iz nuklearnog reaktora korak je koji se poduzima prije izdvajanja plutonija. Nuklearni kompleks Yongbyon glavni je sjevernkorejski izvor plutonija koji je zemlja vjerojatno koristila za izradu nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja također upravlja pogonima za obogaćivanje uranija, što je zaseban izvor materijala koji bi se mogao koristiti za nuklearno oružje.

“Mogućnost sjevernokorejskoga nuklearnog pokusa nije isključena”, rekao je visoki vladin dužnosnik za Donga Ilbo, ne navodeći koja analiza upućuje na procjenu da bi potez mogao biti povezan s nuklearnim pokusom.

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane Jeon Ha-gyu odbio je komentirati pojedinosti izvješća, ali je rekao da američke i južnokorejske obavještajne službe pomno prate povezana događanja.

Sjeverna Koreja je i prije zastavljala rad reaktora a zatim ga ponovno pokretala, a svrhe takva poteza, bilo radi održavanja ili izvlačenja goriva, obično nije dostupna javnosti.

Sjeverna Koreja za sebe tvrdi da je nuklearna država, ali drži u tajnosti koliko je nuklearnog oružja možda proizvela ili rasporedila. Neovisno se procjenjuje da je raspon sjevernokorejskog plutonija čak do 70 kg, što bi moglo biti dovoljno za izradu 20 ili više oružja.

Američki nuklearni znanstvenik Siegfried Hecker, koji je posjetio kompleks Yongbyon 2010., rekao je da su, unatoč vremenu koje je Sjeverna Koreja provela na projektu, njezini kapaciteti za proizvodnju plutonija, kao i same zalihe fisijskog materijala, još uvijek ograničeni.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je nedavno ugostio sjevernokorejskog vođu Kim Jong Una na samitu i obećao bližu vojnu suradnju s Pjongjangom, mogao bi ponuditi prijeko potrebnu pomoć Sjeveru u svim aspektima njihova nuklearnog programa, rekao je Hecker.

“Kratkoročno gledano, najviše me zabrinjava to što Rusija izravno tajno opskrbljuje plutonijem”, rekao je Hecker, bivši direktor Nacionalnog laboratorija Los Alamos u komentarima objavljenim o projektu 38 North.

Sjeverna Koreja izvela je šest podzemnih nuklearnih pokusa i od prošle godine postoji zabrinutost da bi mogla izvesti još jedan pokus kao dio napora za razvoj minijaturiziranih nuklearnih bojnih glava.

Sjevernokorejski parlament usvojio je prošli tjedan ustavni amandman kako bi potvrdila svoju politiku nuklearne sile.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!