Snimka na kojoj zatvorski čuvari tuku zatvorenike zgrozila Italiju

Svijet 01. srp 202107:041 komentar
Unsplash/Ilustracija

Snimke talijanskih zatvorskih čuvara koji mlate zatvorenike palicama i šakama nakon lanjskih prosvjeda u vezi s pandemijom koronavirusa zgrozile su Italiju u srijedu i razbjesnile ministricu pravosuđa.

Premlaćivanje se dogodilo 6. travnja 2020. u zatvoru Santa Maria Capua Vetere, sjeverno od Napulja, a snimke videonadzora objavio je u srijedu dnevni list Domani.

Snimka je izazvala osudu iz dijela političke klase, ali i izraze potpore čuvarima.

Ministrica pravosuđa Marta Cartabia rekla je da je time “povrijeđeno dostojanstvo zatvorenika ali i odore koju svaki zaposlenik zatvora, muškarac i žena, trebaju nositi s ponosom” te je zatražila temeljitu analizu događaja.

Državno tužiteljstvo je lani pokrenulo istragu nakon podnošenja tužbi zbog nasilja zatvorskih čuvara dan nakon prosvjeda koji je potaknula informacija o pozitivnom slučaju covida-19 među zatvorenicima.

Pedeset dva zaposlenika zatvora uhićena su ovog tjedna ili su obaviještena o pokretanju sudskog postupka protiv njih pod sumnjom za mučenje, nasilje i zlouporabu ovlasti. Istragom je obuhvaćeno više od 110 ljudi.

Na video snimci koja traje nešto više od šest minuta a napravljena je od snimki nadzornih kamera postavljenih u hodnicima i na stubama ustanove, mogu se vidjeti desetci čuvara među kojima mnogi imaju kacige i štitove kako nemilosrdno tuku zatvorenike.

Ovi se pokušavaju zaštititi preskačući kordon čuvara koji ih nogama i palicama tuku po glavi. Neki pužu i vidi se da trpe bol.

Zatvorenik u invalidskim kolicima je dobio udarac u leđa a najmanje trojicu muškaraca čuvari tuku dok leže na tlu.

Iz sms poruka koje su razmjenjivali čuvari vidi se da je akcija u kojoj je sudjelovalo više od 280 pripadnika zatvorske policije bila planirana i zamišljena kao odmazda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar