Što je Pridnjestrovlje i zašto je toliko važno za Rusiju?

Svijet 26. tra 202211:25 > 12:53
Izvor: Sergei GAPON / AFP

Samoprozvana republika Pridnjestrovlje, koja ima vlastiti ustav, vojsku, valutu i zastavu, ali nikad nije priznata od strane međunarodne zajednice, mogla bi biti uvučena u ruski rat u Ukrajini.

Visokopozicionirani ruski general izjavio je prošli tjedan da vojska želi „punu kontrolu“ nad istočnom ukrajinskom regijom Donbas i južnom Ukrajinom, i dobiti pristup Pridnjestrovlju, teritoriju koji se nalazi u Moldaviji.

Ruska državna medijska agencija TASS citirala je zapovjednika ruskog središnjeg vojnog okruga, Rustama Minekaeva, koji je rekao da je ruski cilj stvoriti kopneni koridor između Donbasa i Krima, koji je Rusija anektirala 2014.

U ponedjeljak su se u Tiraspolu, glavnom gradu Pridnjestrovlja, čule eksplozije, koje je ukrajinsko ministarstvo obrane nazvalo „planiranom provokacijom“ ruskih tajnih službi.

Evo što trebate znati o Pridnjestrovlju i njegovoj važnosti za Rusiju.

Separatistička paradržava: Pridnjestrovlje je uski dio zemlje veličine otprilike 2.172 kvadratna kilometra, uglavljeno između Ukrajine i ostatka Moldavije.

U njoj živi oko pola milijuna ljudi, od kojih većina govori ruski.

Povijest: Pridnjestrovlje je proglasilo neovisnost od Moldavije nakon dvogodišnjeg rata (1990-1992) koji je buknuo tijekom pada Sovjetskog saveza.

Rusi su se uključili na strani Pridnjestrovlja, ali ga nikad nisu priznali kao neovisnu državu. Sukob između moldovske vlade i separatista završio je primirjem 1992. – ali je otada u Pridnjestrovlju ostalo nekih 1.500 ruskih vojnika.

Rusija gleda na Pridnjestrovlje: izjava Minekaeva, kojom je pojasnio rusku strategiju za „drugu fazu“ rata, izazvala je paniku u ruskoj vladi, koja je odmah pozvala na razgovor ruskog veleposlanika.

Izjave o Pridnjestrovlju su „neutemeljene i kontradiktorne s pozicijom Ruske Federacije koja podržava suverenost i teritorijalni integritet Republike Moldavije u njenim međunarodno priznatim granicama“, izjavili su iz moldavskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, piše CNN.

Tijekom sastanka s ruskim ambasadorom, dodali su, moldavski dužnosnici ponovili su da je zemlja „neutralna i taj princip moraju poštovati svi međunarodni akteri, uključujući i Rusku Federaciju“.

Uloga u ratu: neki vojni analitičari misle da se Rusija planira osloniti na Pridnjestrovlje za logističku podršku – i iskoristiti njegovu stratešku poziciju da bi tako uspostavila kopneni koridor na obali Crnog mora i tako zauzela lučki grad Odesu u Ukrajini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar