Stotinjak civila evakuirano iz čeličane Azovstal, oglasio se Zelenski

Svijet 02. svi 202206:57
Izvor: Emre Caylak / AFP

Stotinjak ukrajinskih civila evakuirano je u nedjelju iz uništene čeličane Azovstal u gradu Mariupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što su Ujedinjeni narodi potvrdili da je u tijeku "operacija sigurnog prolaza".

“Prvi smo put imali dva dana primirja na ovom teritoriju i uspjeli smo izvesti više od sto civila – žena i djece”, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

Prvi evakuirani civili u ponedjeljak ujutro stići će u grad Zaporižje, pod kontrolom Ukrajine, rekao je Zelenski te dodao da se nada da će se nastaviti uvjeti koji će omogućiti evakuaciju preostalih ljudi.

Ruska vojska se fokusirala na jug i istok Ukrajine nakon što nije uspjela zauzeti Kijev u prvim tjednima rata koji je sravnio gradove, ubio tisuće civila i prisilio više od pet milijuna Ukrajinaca na bijeg iz zemlje.

U Mariupolju je Moskva proglasila pobjedu 21. travnja dok su se stotine ukrajinskih vojnika i civila sklonile u čeličanu Azovstal, golemi kompleks iz sovjetskog doba s mrežom bunkera i tunela, gdje su zarobljeni s malo hrane, vode i potrebnih lijekova.

Pregovori o evakuaciji civila u više su navrata propadali posljednjih tjedana, a Rusija i Ukrajina svaljivale su jedna na drugu odgovornost za neuspjeh.

No, u nedjelju je više od 50 civila stiglo u prihvatni centar kamo su pobjegli iz Mariupolja, rekao je Reutersov fotograf.

Civili su stigli autobusima u konvoju s UN-ovim i ruskim vojnim vozilima u selo Bezimene koje drže Rusi, oko 30 kilometara istočno od Mariupolja, gdje je bio postavljen niz svijetloplavih šatora.

Glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova rekao je da je “operacija sigurnog prolaza” započela u subotu i da se koordinira s Međunarodnim odborom Crvenog križa, Rusijom i Ukrajinom.

Rekao je da se ne mogu objaviti detalji kako se ne bi ugrozila sigurnost evakuiranih i konvoja.

Denys Shleha, zapovjednik 12. brigade ukrajinske Nacionalne garde, govoreći u nedjelju za televiziju iz tvornice Azovstal, rekao je da je nekoliko stotina civila ostalo u tamošnjim bunkerima, uključujući 20-ak djece, te da će biti potrebne još jedna ili dvije dodatne evakuacije sličnih razmjera.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je 80 civila evakuirano iz tvornice.

Plan evakuacije civila iz razorenog grada s područja izvan čeličane odgođen je za ponedjeljak ujutro, priopćilo je gradsko vijeće Mariupolja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar