Sud odlučio da se Assange može izručiti SAD-u

Svijet 10. pro 202112:25 komentar
LLUIS GENE / AFP

SAD je dobio žalbu na londonskom Visokom sudu koja se tiče izručenja osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kako bi odgovarao za kaznene optužbe, uključujući i kršenje zakona o špijunaži i namjere hakiranja vladinih računala.

“Sud usvaja žalbu”, rekao je sudac Timothy Holroyde. Rekao je da je SAD Britaniji predočio niz uvjerenja o uvjetima Assangeovog pritvaranja.

Britanski sud time je preinačio raniju sudsku odluku da Assange ne može biti poslan u SAD da odgovara na optužbe o špijunaži.

Američke vlasti optužuju Australca Assangea (50) za 17 točaka koje se tiču WikiLeaksove objave velike količine povjerljivih američkih vojnih dokumenata i 1 točku koja se tiče zloporabe računala za što kažu da je ugrozilo živote.

Sutkinja nižeg suda je ranije ove godine odbila zahtjev SAD-a za izručenje Asangea.

SAD se žalio na presudu od 4. siječnja londonskog okružnog suca da Assange ne bi trebao biti izručen jer postoji velika vjerojatnost da će počiniti samoubojstvo u američkom zatvoru.

U žalbi na tu odluku Visokom sudu u Londonu demantirano je da je Assangeovo mentalno zdravlje suviše krkho da bi izdržao američki pravni sustav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.